Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg sliter med angst

Annet 18 år
 

Spørsmål

Lurer på om jeg sliter med angst+hvilken type. Føler ca uro hver dag Symptomer: Sliter med hjertebank Mye hodepine og magesmerter, kvalme - Våkner så og si hver natt - Vondt i musklene, ofte nakken, og ryggen - Kortpustet og brystsmerter av og til - Mye skvetting - Tørr munn - Kalde hender - Sliten og trøtt - Tenker ofte det verste om ting, feks om hva folk syntes om meg, om at alt ting er farlig og dumt Redselen - kommer oftest når jeg er alene hjemme - Redd for at forvrengte ansikter står å kikker - Redd når hunden bjeffer, føler det er noen i huset - Kan få en trang til å komme ut - Kommer mest på høsten/vinteren - Kan bli redd av rare ting, feks at døren til rommet står oppe, for at jeg må på do (komme meg bort å tilbake) for å gå i trappa, for å sminke meg oppe. Nå unngår jeg å sminke meg oppe, unngår ofte å spise frokost da må jeg bevege meg til kjøkken - overvåker rommet - har tidligere sett syner(?), folk i hjemmet, tror kan være en grunn til redsel

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Det er leit å høre at du har så mange vanskelige tanker og følelser. Du er sikkert bekymret over hva det kan være, og kanskje du begynner å bli sliten av å ha det sånn. Da er det lurt å prøve å gå inn for å finne ut av det. Å skrive til oss kan være et skritt i denne retningen, og jeg håper jeg kan gi deg noe informasjon som kan være til nytte for deg.

Angst er en betegnelse på flere ulike symptomer, og du nevner mange av dem. Det å være engstelig er noe vi alle har opplevd og kan kjenne oss igjen i. Noen har av ulike grunner mer tendens til å oppleve angst enn andre. Det kan for eksempel være at man hele oppveksten har vært en type som lett bekymrer seg, eller man kan ha angst fordi man opplevd en eller flere veldig skremmende ting som er vanskelig å komme over.  Noen ganger vet man ikke helt hvorfor angst kommer, mens man andre ganger kan ha en klar formening om hva det er som ligger bak. Du forteller at du har en hypotese om at dine plager kan komme av at du tidligere har "sett syner". Det var sikkert noe som var ubehagelig for deg, og det kan godt hende du har rett i at det er dette som forårsaker dine vansker nå. 

Det er ikke så lett å gjøre en grundig vurdering uten å ha møtt deg. Jeg syns uansett det du beskriver virker å plage deg så mye i hverdagen at du bør søke hjelp fra helsepersonell. Da kan du få mer svar på hva det kommer av og hvordan du kan jobbe for å få det bedre. Det er god hjelp å få for slike vansker som du beskriver, så ikke gi opp!

Det du kan gjøre er å bestille deg en legetime. Du nevner en del kroppslige plager også, og det er alltid smart å begynne med å dra innom legen, slik at du får deg en helsesjekk før man tenker videre behandling for angsten. Du kan snakke med legen om det du forteller i brevet til oss, eventuelt kan du bare ta med deg brevet og vise det frem. Legen vil vite hvilke ting som bør sjekkes nærmere og hvor det er god hjelp å få for deg i området der du bor. 

Du kan ta kontakt med TIPS på telefon 51515959 hverdager mellom 08.00 og 15.00 dersom du vil snakke anonymt med noen om hvordan du har det og hva du kan gjøre. Da vil du få snakke med en som kan mye om slike vansker du forteller om, og som kan gi deg råd videre. Du kan også forsøke hjelpetelefonen på nummer 116 123, det er åpent hele døgnet. 

Det å se syner eller få bilder eller tanker i hodet som er uvanlige eller annerledes i forhold til det man pleier å ha, kan være skremmende. Det kommer ofte av at man har et høyt stressnivå. Dersom det er noe i livet ditt som du vet skaper mye stress for deg, er det lurt å prøve å finne ut hva som må til for å få redusert dette. Det bedrer psykisk helse å ta valg som innebærer å være god mot seg selv og passe på at man ikke sliter seg ut. Søvn er viktig, du kan få noen tips til forbedret søvn her hvis du vil. 

Dersom du har opplevd noe veldig skremmende og strever med reaksjoner på det, kan du lese mer her.

Du kan lese mer om angst på denne siden, eller i en av artiklene nedenfor. 

Jeg håper du klarer å oppsøke hjelp for de vanskene du beskriver. Du fortjener å slippe å være alene med alt dette. Lykke til, ønsker deg alt godt videre!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Innlegg: "Psykisk stress"

grafitti tagging (ung.no)

Ungdom opplever stress fra alle sider. Du skal ha gode karakterer, jobbe for å ha råd til kule klær, og være masse med venner. Det er vel ikke rart du blir utslitt?
Innlegget er hentet fra Aftenpostens Si;D

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser