Hopp til hovedinnholdet

ønsker å vurderes for depresjon uten at foreldre vet det

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Ikke så lenge siden fant jeg ut hva depresjon egentlig var og jeg tror jeg at jeg har hatt det i 2 år. Selvfølgelig er jeg ikke sikker i det hele tatt, derfor har jeg lyst å få mer informasjon om det og hjelp om det fra fastlege eller psykolog. Men jeg vil helst ikke at mine foreldre eller noen jeg kjenner skal være involvert eller vite om det. Er dette mulig på noen måte? Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du ønsker å finne mer ut av om det er en depresjon du sliter med. Det er sikkert ikke enkelt for deg dersom du over en toårsperiode har hatt vansker som minner om depresjon.

Uansett er det din egen opplevelse som et viktigst, og slik jeg forstår deg har du ikke hatt det så lett de siste to årene. Om det fyller kriteriene for det vi kaller depresjon eller ikke kan sjekkes av helsepersonell, som for eksempel lege eller psykolog.

Du sier at du ikke vil at foreldrene dine skal være involvert i helsehjelp dersom du søker noen å snakke med. Jeg vet ikke grunnen til dette, men dersom det er slik at dere har et vanskelig forhold kan du ta dette opp med den du går til for å få hjelp. Du er 15 år, og da skal man selv ha mye å si i forhold til hvor mye foreldre får innsyn i opplysninger fra helsepersonell. Hvis du begynner med å fortelle litt om dine grunner for å ikke ønske at foreldrene dine skal vite om dette, kan den voksne du møter vurdere det og gi deg informasjon om hvor mye dere kan unngå å fortelle dem. Da kan du også få vite mer konkret hva som eventuelt må sies til dem. Dette må vurderes i hvert tilfelle og derfor vil du få best svar fra noen som kjenner mer til deg og din situasjon. Når du er 16 år må helsepersonell spørre deg for å gi dine foreldre lov til å lese dine helseopplysninger.

Du kan lese mer om reglene for taushetsplikt nederst i denne artikkelen.

Det du kan gjøre hvis du vil finne mer ut av de depressive symptomene du har opplevd, kan du gå til helsesøster på skolen. Hun har taushetsplikt og dere kan snakke sammen om hvordan du kan få hjelp og hvordan dere håndterer dette med informasjon til foresatte. Du kan også få hjelp på helsestasjon for ungdom der du bor, der kan man også møte opp selv, uten å ha med seg foreldre og uten å ha bestilt time på forhånd.  Hvis du vil dra innom legen din kan du kanskje få hjelp til å bestille timen av dine foreldre, men be om å få snakke med legen alene.

Du kan når som helst ringe anonymt og gratis til hjelpetelefonen på nummer 116 123. Du kan også prøve alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111. 

Se i artiklene under for mer informasjon og tips. 

Håper du finner noen å snakke fortrolig med, som kan hjelpe deg til å få det bedre! Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser