Hopp til hovedinnholdet

Sliter med bulimi og stjeler mat

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har i fem år vært diagnostisert med atypisk anoreksi m.bulimiste perioder. Det siste halvåret har jeg begynt å stjele mat, spesielt godteri, siden økonomien min ikke strekker til det enorme forbruket mitt. Det er spiseforstyrrelsen som gjør dette til et alvorlig problem. Jeg ønsker ikke å være en tyv. Jeg har blitt tatt en gang men slapp uten politiinnblandelse. Jeg hater meg selv for dette, jeg ønsker ikke å være så avhengig av mat at jeg må ty til stjeling. Jeg får hjelp, men jeg har aldri turt å fortelle behandleren min om akkurat denne problemstillingen da det faktisk er en kriminell handling. Hva skal jeg gjøre? Hvordan kan jeg klare å stoppe? Jeg prøver å tenke på alle mulighetene jeg muligens ødelegger for meg selv, men når jeg er i butikken så er det som om jeg forsvinner og våkner opp etterpå, tyveriet allerede begått. Det skremmer meg at jeg har så lite kontroll. takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss om dette. Det må være fortvilende for deg å slite med dette, og du virker innstilt på å finne en løsning på problemet. Det å stjele mat virker ikke å være noe du ønsker, men på grunn av dine vansker med bulimi har du gjort dette likevel.

Det er flott at du har en behandler som du snakker med om spisevanskene. Du skriver at du får hjelp, og da tolker jeg deg slik at du er fornøyd med tilbudet du har. Det er et veldig bra utgangspunkt.

Jeg vil absolutt anbefale deg å snakke med din behandler om det du skriver til oss. For å få hjelp er dette noe du bør ta opp i behandlingen. Helsepersonell kan opplyse om kriminelle handlinger, men ikke for enhver pris. Et av kriteriene er at man kan gi opplysninger for å avverge alvorlig skade. Les mer om dette her. Som du ser vil nok ikke dine vansker kvalifisere til at din behandler ser seg nødt til å opplyse om dette til noen, men dere kan sammen jobbe for at du skal klare å slutte med å stjele mat. 

Jeg håper du forteller om dette neste gang du har time hos din behandler. 

Om du skulle ha behov for å snakke med noen anonymt kan du ringe til hjelpetelefonen på nummer 116 123. Det er gratis og åpent hele døgnet. 

Se for øvrig på artiklene nedenfor hvis du vil. Der kan det være informasjon som kan komme til nytte for deg. 

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Nasking eller butikktyveri?

stjele (colourbox.com)

Forskjellen mellom nasking og butikktyveri kan blant annet defineres ut fra verdien av det man tar.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser