Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig selvtillit.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig mye med dårlig selvtillit og føler meg kjempe stygg selv om flere sier de syntes jeg er kjempe fin! Jeg pleier av og til bare begynne å grine som foreksempel idag. Faren min reiser veldig ofte og moren min blir veldig fort sur og har 3 barn å passe, men de bryr seg veldig om meg. Har dere noe tips til å føle meg bedre, fordi jeg orker ikke mer nå..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår, ut fra det du forteller at du opplever å ha dårlig selvtillit.
Mange ungdommer vil kjenne seg igjen i det du beskriver. I ungdomstiden skjer det store endringer fysisk og psykisk. For en del vil den psykiske endringen føre til, blant annet, at de sliter med selvtillit. Man kan da få en del negative tanker om seg selv, hvordan man er, hva man får til og utseende, for å nevne noe. Disse tankene kan gjøre at man blir nedstemt, og man kan kjenne at man blir, eksempelvis, trist.

Jeg vil råde deg til å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Videre vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster for å få hjelp til å sortere tanker og følelser. Da vil du kunne se hvordan du kan bli tryggere på deg selv, og tenke at du er god nok.

Vi har alle indre samtaler med oss selv. Når man har lav selvtillit vil disse samtalene ofte være negative. Allerede i dag kan du begynne å snakke positivt til deg selv. Hvis du får en tanke om at du er stygg så kan du utfordre den ved å spørre deg selv om dette egentlig er tilfelle. Det samme kan du gjøre hvis du tenker at du ikke får til noe. Da går det an å stille spørsmåltegn ved denne tanken i forhold til om den er riktig.

Vær stolt av hvem du er, og hva du får til. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser