Hopp til hovedinnholdet

Hver gang jeg krangler med mamma eller pappa så støtter de hverandre. Dette har sikkert noe med puberteten å gjøre, men er det vanlig å begynne å slå seg selv og bli helt forbanna?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg føler at Mamma og Pappa er noen utrolige duster mot meg! Hver gang jeg krangler med en av dem blir den andre med og krangler mot meg. Jeg vet det er noe med pubertet å gjøre men, er det vanlig å begynne å slå seg selv og bli helt forbanna?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Ut i fra det du skriver så har du det ikke lett fortiden. Det er cirka to personer av ti som blir for sinte. Vi kan alle bli sinte. Dette er en naturlig følelse som skal komme som en motreaksjon på urettferdighet, maktesløshet og beskyttelse. Det er sant som du sier at i puberteten reagerer vanligvis ungdommer mer kraftig enn det de vanligvis pleier å gjøre. Puberteten styres av hormoner så det kan være disse som er den bakenforliggende årsaken til de kraftige følelsesutbruddene.

Når man reagerer med et kraftig temperament som du og dine foreldre blir frustrert over, så er det viktig å prøve å finne årsaken til din reaksjon. Det kan være din personlighet men det kan også være at dine foreldre kan lære å bli bedre omsorgspersoner for deg. Det kan være at grunnen ligger hos dine foreldre i utgangspunktet og ikke hos deg. For eksempel vil det være uheldig hvis du får forlite forståelse og respekt for den du er. Vi i Ung.no har ingen forutsetninger for å klare å finne årsaken til ditt sinne. Det du skal vite er at ditt sinne virker ut i fra det du skriver for omfattende eller for voldsomt sett ut i fra din unge alder. Av den grunn tenker jeg det vil være lurt at dine foreldre får vurdert sin måte å oppdra deg på.

Det å oppdra barn og unge er et foreldre ansvar. I din alder er det en del ungdommer som begynner å stille spørsmål rundt sin egen livssituasjon. Det er flere ungdommer i 13 års alderen som oppsøker hjelp på egenhånd da de synes deres foreldre ikke håndterer situasjoner godt nok. Når følelsene blir for sterke og gjør hverdagen krevende vil det være lurt å be om hjelp fra helsearbeidere. For din del kan du oppsøke helsesøster på skolen. Helsesøster vil kunne gi god hjelp og eventuelt sende deg og dine foreldre videre til rette instans. Familievernkontoret er også et sted der du kan henvende deg. Tenker du at situasjonen er alvorlig så kan du selv også kontakte barnevernet. Omfanget av å slå seg selv er også avgjørende for om man trenger hjelp. Opplever du dette hver 2. måned eller oftere så bør du trolig søke hjelp. Det legges ved to artikler om å være sint. Det kan være du kan lære noe av disse, men husk at du er yngre en målgruppen for disse skrivene.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser