Hopp til hovedinnholdet

Har dere noen tips til hvordan jeg blir kvitt tannlegeskrekken min? Jeg er livredd.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en 13 år gammel jente som er livredd for tannlegen Jeg tror jeg har ett par hull og jeg vil virkelig ikke gå til tannlegen og borre jeg har hørt at det gjør veldig vondt. Forresten har mamma sagt at hun tror jeg må trekke en melketann som står i veien for en ny voksen tann men jeg vil ikke trekke den. Har du noen tips til hva jeg skal gjøre og hvordan jeg blir kvitt tannlegeskrekken min, Mvh en bekymret jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Å være så redd som du forteller at du er oppleves nok vondt og slitsomt for deg. Heldigvis trenger du ikke å utsette deg for dette ubehaget ofte. Vanligvis går man en gang i året til tannlegen, kanskje sjeldnere hvis tennene er fine og rene.

Å gå til tannlegen må man. Dette kan du ikke velge. Hvis man ikke tar i mot tannlegebehandling blir alt bare verre med tennene dine. Du har altså ingen valg, alternativet er å bli lagt i narkose slik at du sover kunstig og samtidig får full smertelindring slik at du ikke føler noe heller. Enkelte barn/unge/voksne må dette hvis angsten er for stor. Hvis du nå tenker at narkose var en god ide, så skriver jeg mer om dette nedenfor.

Du skal vite at ingen tannlege vil gjøre noe mot din vilje. Det er du som bestemmer. Du bestemmer når du er klar og når du eventuelt trenger pauser. Du bestemmer også hvis du trenger å ha med deg en av dine foreldre slik at du føler deg tryggere.

Du eller dine foreldre må informere tannlegen om din frykt. Tannlegen vil da sammen med deg legge en plan for hva dere skal gjøre. Det kan være at du trenger tilvenning slik at du den første ganger kun sitter i stolen og ser på utstyret tannlegen vil bruke. Det er viktig at du får den informasjonen du trenger for å få oversikten. Da blir du tryggere. De neste gangene du er der går det gradvis fremover slik at tannlegen får tittet på tennene dine, pusset dem, reparert hullene og trukket tannen, en ting av gangen. Du bestemmer tempoet. 

Du skal selvfølgelig ha bedøvelse slik at du ikke kjenner noen smerte. Trolig er det dette du er redd for, om det vil gjøre vondt. Det kan være andre ting du også er redd for som om du ikke får svelget, pustet eller sagt i fra godt nok. Tenk over hva du er redd for og si dette til dine foreldre. Som igjen skal si det til tannlegen.

Det å få tannbehandling i narkose er absolutt siste utvei. Tannlegen vil sannsynligvis forsøke å hjelpe deg til å klare det i måneder eller kanskje flere år før det blir aktuelt. Dette er viktig da du tilslutt skal føle trygghet slik at du i alle år vil oppsøke tannlege, også når du blir voksen.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser