Hopp til hovedinnholdet

jente 15, har angst og depresjon og er usikker på å søke hjelp

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som har gode venne og familie og er generelt glad. Allikevel føler jeg på depresjon og angst. Det har jeg nå gjort en stund. Jeg har lenge tenkt på at jeg vil snakke med en psykolog, men har aldri turt å nevnt det til noen. Jeg vil ikke si til noen hvordan jeg føler meg, ettersom jeg er redd for hva de vil tenke om meg. Jeg er redd de vil beskylde meg for å si det bare fordi jeg vil ha det eller fordi jeg søker oppmerksomhet. Dette gjør jeg absolutt ikke. Jeg er en slik jente som ikke ønsker at alt fokuset skal være rettet mot meg, og i store folkemengder holder jeg meg stille for å ikke tiltrekke oppmerksomhet. Jeg tørr ikke snakke med helsesøster på skolen heller fordi jeg sitter med tanken om at mine tanker ikke er alvorlige nok til å ta under diskusjon ettersom jeg ikke vet om jeg har angst/depresjon eller ikke. Er det dumt av meg å tenke slik? Burde jeg snakke med noen om hvordan jeg har det? Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Det er fint at du sjekker hva du kan gjøre for å få hjelp når du kjenner på angst og depresjon. Det er slik at alle kan få slike vansker, uansett om man har gode mennesker rundt seg og ting kanskje ser bra ut fra utsiden. Tanker og følelser er ikke alltid like enkelt å styre, og hvis det blir slik at man føler vanskene går ut over hverdagen er det alltid bra å søke hjelp.

Det som er bra er at du virker å ha tenkt på å finne noen å snakke med allerede. Du har ikke oppsøkt noen fordi du er usikker på om dine vansker er alvorlige nok, men samtidig virker det som du kan tenke deg å dele dette med noen. Å ha blandede følelser omkring det å åpne seg for andre er ikke uvanlig. Det er mange unge som tenker slik som deg; at deres vansker kanskje ikke er verdt å snakke om. 

Jeg tenker at alle som kjenner på vonde følelser fortjener å bli hørt, og det er viktig at man tør å ta sjansen på å snakke med noen hvis man vil det. Det er sunt for den psykiske helsen vår å dele vansker, og det gjør som regel at vi føler oss mindre alene. 

Uansett hvordan man definerer dine vansker er det viktigste hvordan du selv opplever å ha det. Og når du har det slik som du forteller om så har du rett på hjelp for det.

Du kan snakke med helsesøster eller en lærer på skolen, noen i familien, eller du kan få hjelp med å bestille en time hos fastlegen. Legen din kan henvise deg til psykolog dersom dere blir enige om det. Du kan også stikke innom noe som heter helsestasjon for ungdom. Det jobber folk der som kan lytte til deg, og som er vant til å svare på slike spørsmål som du har. Du slipper å bestille time på forhånd, og det er gratis. 

Jeg legger også ved noen artikler under som du kan se på for å få tips til hva du kan gjøre selv for å jobbe med angst og depresjon. Det er også noen artikler som handler om hvor du kan søke hjelp og hvordan.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser