Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg dum. Jeg jobber alltid mot å bli flink. Å stole på komplimenter når noen sier jeg har gjort noe bra klarer jeg ikke. Selv ros fra folk jeg ikke kjenner klarer jeg ikke å ta til meg. Hva kan jeg gjøre for å ikke føle meg dum?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har sendt inn ett spørsmål før, men jeg tørs ikke å stole på svaret jeg fikk. Det er det samme når noen sier jeg er flink til noe. Derimot prøver jeg alltid å fikse på det som noen sier at er dårlig med meg eller hvis noen gjør det bedre og sier at det er lett. Dette får meg til å føle meg dum og jeg vet allerede at jeg ikke stoler på hva noen andre sier. Til eksempel er dette en nettside med folk som svarer på spørsmål, og ikke noen som faktisk kjenner meg. Er det normalt? Hva kan jeg gjøre for å ikke føle meg dum? Og ikke si at det alltid er noen som er flinkere til allt, for det vet jeg allerede. Jeg misstenker att jeg er på middels på alt og da blir det ikke lakt merke til at jeg er flink til noe, men jeg finner alltid noen som er flinkere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Så bra at du velger å skrive til oss en gang til, da du ikke klarte å stole på det første svaret du fikk.

Det første du skal vite er at til oss kan du skrive så ofte du vil. Vi er flere som svarer så derfor vil vi mest sannsynlig ikke vite om eller kjenne igjen dine forrige spørsmål. For å få det svaret og den hjelpen du best er tjent med så anbefaler vi deg å snakke med helsesøster på skolen. Sammen med helsesøster på skolen kan du oppleve å få til bedre forståelse rundt dine utfordringer, da dere snakker sammen.

Det første jeg ønsker å svare deg på er, ja denne følelsen av å ikke være smart nok er helt normal å ha. Vi lever i et samfunn der vi hel tiden må prestere. Det stilles krav til oss på alle arenaer. Vi skal være flinke på skolen, flinke i idrett, ha et perfekt utseende, ha de riktige vennene, ha en perfekt familie og et perfekt hjem. Gjennom sosiale medier skapes det et enormt press, der "alle" fremstår som vellykkede.

Dessverre er det slik at mange foreldre roser barna når de er flinke. Dette gjøres fra de er bittesmå. Barna lærer derfor at det å være flink er det viktigste av alt. Noe det faktisk ikke er.

Det barn og ungdommer trenger er ros for innsats, stå på vilje, besluttsomhet, iver, kreativitet, hjelpsomhet, å ta ansvar, være omsorgsfull, bry seg, være fleksibel, hensynsfull, trygg, harmonisk, morsom, oppfinnsom og mye mye mer. Vi har så uendelig mange gode evner. Disse evnene trenger vi i langt større grad en å være flink.

Du skal vite at det er mange flinke mennesker som i voksne alder ikke har jobb og lever i dårlige familier. Jeg kjenner flere flinke ungdommer som ikke engang klarer å fullføre ungdomsskolen. 

Jeg var akkurat på et foredrag med en professor. Denne professoren hadde vært på reunion fest med elever fra ungdomsskolen der hun gikk for 40 år siden. De menneskene som hadde klart seg best fortalte hun var akkurat slike som deg, med middels gode karakterer. Det var de som koste seg med venner og opplevelser. Det var de som ikke var perfekte, og som på ungdomsskolen sikkert følte seg litt dumme når topp karakterene lot vente på seg. Flere av de flinke hadde faktisk ikke klart seg bra i det hele tatt.

Mitt budskap til deg er at du er god nok. Du er faktisk akkurat slik du skal være. Det er slike mennesker som deg samfunnet vil ha. Livet for de flinke er faktisk ofte svært utfordrende og ikke noe å misunne. Finn ut hvilke andre gode sider du har og vær stolt av disse. Hvor mer fornøyd du blir av dine andre personlige evner, hvor mindre fokus kommer du til å få på om du er dum eller smart. Jeg legger ved en liste der du kan krysse av hva dine personlige gode sider er. Skriv denne ut. Heng den opp på veggen, ved siden av hodeputen din. Les den hver kveld, slik at du kan minne deg selv på at du er bra nok.

Bruk aldri ordet dum mot deg selv eller andre. Hvis noen andre sier til deg at du er dum, be dem slutte med det. Hvis du hører deg selv eller andre si at du er dum så vil du tilslutt tro på det. Det er svært skadelig for ens selvfølelse.

Nyt livet som middels og helt normal.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser