Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å gå til helsesøster og har jeg rett på privatliv?

Jente 13 år
 

Spørsmål

1)er 90% på a jeg har asperger syndrom.jeg har tatt mange online tester og scorer ekstremt høyt,jeg har de fleste av symtomene..men problemet er mamma..ho er veldig opptatt av statur og mener at diagnose svekker dette,så hun nekter å ta meg med til legen.. jeg vet at jeg etter barneloven har rett til å gå til legen alene uten at ho får vite,men hun er veldig streng og jeg vet at jeg kommer til å få staff ( selger mobilen min eller lignene) hvis jeg går til lege eller helsesøster...hu tror e bare sier d for oppmerksomhet..har hun rett til å straffe meg for d? 2)mamma leser alle meldingene mine, både på mobilen og sosiale medier..og hvis jeg ringer noen skal hun ståog høre på. jeg får ikke låv til å ha noe privtliv og jeg får aldri snakket med vennene mine om private ting..hun kontrolerer også alt jeg poster og ofte ganger chatter hun med venene mine og later som hun er meg!e haprøvd å snakke med hu men hun sier at hvis jeg protesterer så får e ikke ha mobil.HAR JEG RETT PÅ PRIVATLIV??.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er bra du tenker på hvordan du kan løse dette og at du selv har søkt informasjon om. 

Som du skriver, kan du selv gå til lege eller helsesøster. Jeg forstår at dette ikke er lett for deg hvis du er redd for å få straff og at moren din skal reagere. 

Siden du strever og er usikker på hva du bør gjøre, tror jeg det er lurt at du snakker med noen. Du kan for eksempel gå til helsesøster på skolen din uten at din mor får vite det. Da kan du ta opp med helsesøster at du er usikker på hvordan moren din reagerer og at du ønsker å finne mer ut av hva du strever med og at du ønsker mer privatliv. Helsesøster kan ha mer råd til deg og da kan dere sammen finne ut av hva som er lurt å gjøre videre. Du kan også gå til legen til eller til Helsestasjon for ungdom der du bor. 

Det høres ut som du har forsøkt å snakke med moren din flere ganger og det er bra. Hvis du tror det hjelper å prøve igjen kan du finne tips om hvordan man kan snakke med foreldre som ikke forstår i denne artikklen.

Jeg håper du finner en å drøfte dette med, slik at du finner mer ut av hva du kan gjøre og hvordan du kan få litt rom for deg selv. Det er viktig for alle, særlig i ungdomstiden.

Ta godt vare på deg selv, stå på og lykke til! 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser