Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha Asperger syndrom?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Kan jeg ha Asperger syndrom? Hadde ingen venner i barnehagen og noen ytterst få på grunnskolen. Har også blitt mobbet gjentatte ganger. Nå går jeg på videregående. Jeg klarer ikke få nye venner, og har bare én ordentlig venn. Har mistet flere "venner" opp gjennom årene. Et annet stort problem er at jeg sliter med å følge med i timen og arbeide med oppgaver og lekser. Jeg har mange andre symptomer som passer godt overens med Asperger. Jeg har hovedsakelig én interesse jeg er veldig opptatt av (spill), hater øyekontakt, reagerer på lyder, stridt lys og berøring, blir sliten av store folkemengder, er kresen på konsistens og smak på mat, har dårlig motorikk, fornærmer folk uten å mene det, misliker å være hjemmefra m.m. Har tatt noen tester på nett, og alle sa at jeg sannsynligvis hadde det. Har ennå ikke fortalt noen at jeg tror jeg har det fordi jeg er redd for at de bare kommer til å tro at jeg overreagerer. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du lurer på om du har Asperger syndrom.

Vi stiller ikke diagnoser på ung.no, men jeg kan gi deg noen råd om hvordan du kan gå frem for å finne ut om du har en diagnose.

Det er fastlegen din som starter utredning av en diagnose og kan henvise deg videre for utredning i forhold til diagnose. Jeg tenker at det er viktig for deg å få vite om du har en diagnose eller ikke. Er det en diagnose du har så har du mulighet til å få hjelp til utfordringer du har i forhold til diagnosen. Det jeg vil anbefale deg er å ta kontakt med fastlegen din så raskt som mulig.

Jeg forstår at det kan være vanskelig å fortelle andre om hva det er som bekymrer deg. Uansett tror jeg at det blir bedre om du deler bekymringene dine med noen du stoler på. Kanskje er det noen i familien din som du kan dele tankene dine med. Det er viktig at du får god hjelp!

Selv om du kanskje ikke har en diagnose så tenker jeg at det er lurt at du snakker med noen om hvordan du har det og hva du trenger hjelp til. Du kan ta kontakt med lærer, helsesøster eller rådgiver på skolen din, som hjelper deg med å kontakte PPT. (Pedagogisk-psykologisk tjeneste) De kan hjelpe deg med utfordringene du har med å følge med på skolen og det å gjøre lekser.

Ønsker deg lykke til. Legger ved noen artikler som du kan lese under svaret!

 

 

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Innlegg: "Livet med ADHD og Asperger"

Yousef Bartho Assidiq

Å leve med ADHD er ikke alltid like lett. Men plutselig kan en se fordeler med det også! Yousef Bartho Assidiq forteller.

Innlegget er srevet av Yousef

Les mer

Sex, kjærlighet og Aspergers syndrom

De fleste ønsker seg et bra kjærlighetsliv. Når man har Aspergers syndrom kan det være en del ekstra utfordringer i nære relasjoner med andre mennesker. Da er det fint med noen konkrete råd for å få dette til.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser