Hopp til hovedinnholdet

kan jeg være deprimert?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på snart 17 år som lurer på om jeg kanskje er deprimert - eventuelt om dette er noe som kommer til å gå over av seg selv. Det hele har vel kommet som et resultat av flere år med krangling med faren min og mangel på kontroll over ting som har skjedd i familien - bla. flytting pga skilsmisse. I tillegg kjenner jeg på "flink pike syndromet" og vil levere og prestere til en hver tid. Tidligere var jeg kjent som den utadvendte og "gale" jenta som alltid var i kjempe godt humør. I de siste årene har jeg kjent på at jeg må forfalske at jeg er glad når jeg er ute med folk. Jeg føler meg konstant sliten og gråter meg ofte i søvn. Har også hatt perioder der det har gått så langt at jeg har prøvd å slanke meg. Dette med slanking sitter fortsatt igjen. Tror jeg fikk en følelse av å ha kontroll over noe da jeg begynte å slanke meg. Tror dere dette bare er en "ungdoms periode" eller burde jeg dra å snakke med noen profesjonelle?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du henvender deg til oss. Det høres ikke ut for at du har det så greit for tiden , og da er det fint at du prøver å finne ut hva du kan gjøre og hvordan du kan forstå vanskene.

Du lurer på om du kan være deprimert. Depresjon kjennetegnes ved nedsatt stemningsleie, mindre energi, interesseløshet og at man ikke blir like glad av aktiviteter man vanligvis liker. Mange som strever med depresjon kan også merke skyldfølelse, negative tanker, selvmordstanker, konsentrasjonsvansker, søvnforstyrrelser, rastløshet og endret appetitt.  Les gjerne mer om depresjon her

Det er vanskelig for meg å si med sikkerhet om du er deprimert, og for at du skal få et godt svar på dette bør du oppsøke helsepersonell. Jeg synes det er bra hvis du kan søke hjelp, da kan du finne mer ut av det du lurer på og du kan få hjelp til å bedre hvordan du har det. 

Det finnes også tips om hvordan man kan jobbe litt på egen hånd. Noe som kan hjelpe, er å forsøke å finne på ting og være mer i aktivitet. Du kan kanskje tenke litt over hva du liker å gjøre og hva du kan finne på når alt føles kjedelig. Lag gjerne en liste over aktiviteter du liker, da kan du se på den når du føler det blir tungt. Slike aktiviteter kan for eksempel være å se en film, lage mat, gå en tur eller være med venner. Noen ganger kan man føle at man ikke har energi eller er i humør til å gjøre noe, men vi det å gjøre ting kan gi en bedre følelse etterpå.

Når man har det tungt, påvirker det også tankene våre. Mange får mer negative tanker og bekymringer, og dette kan være slitsomt og gjøre at man blir irritert og trist. Slike negative tanker er ofte ubehagelige og urealistiske. Man kan trene seg litt på å finne ut av de negative tankene sine, og etter hvert øve seg på å finne mer positive tanker. Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med dette i artiklene jeg har lagt ved under. Du kan få flere gode selvhjelptips hvis du leser her

Du spør om du bør oppsøke hjelp eller om dette er en vanlig ungdomsperiode. Jeg tenker ut fra det du skriver at du helt klart bør finne noen å snakke med. Det er mye lettere å gå gjennom vansker hvis man slipper å være alene om det. Og dersom det skulle vise seg at du har en depresjon kan du få god behandling. 

Hvis ønsker hjelp, kan du gå til lege, helsesøster eller rådgiver på skolen din. En annen mulighet er Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd også. På nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til.

Du kan ringe til hjelpetelefonen hvis du vil snakke med noen helt anonymt. Det er gratis og åpent hele døgnet. Der er det mennesker som er vant til å lytte og gi råd. Nummeret er 116 123.

Se også artiklene nedenfor.

Ikke vær redd for å søke hjelp, du har rett på støtte i denne perioden. Jeg håper du får god kontakt med den du oppsøker, og at du får det enklere fremover! Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Skilsmissen - noen erfaringer

Skilsmisse

KJÆRE MAMMA OG PAPPA

Jeg vil bare fortelle at det er mye vanskeligere å oppleve en skilsmisse enn det dere tror.

Kanskje du kan skrive et brev eller e-post til foreldrene dine og fortelle hvordan du har det? Les andres erfaringer og del dine meninger under artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser