Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha ADHD? Jeg er redd for å sjekke det og vil ikke at noen skal vite om det.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lurt eller tenkt på noe veldig lenge, sånn siden jeg var liten. Jeg sliter med å konsentrere meg i timen, jeg får fort sånn at jeg bare blir borte, jeg henger meg opp i små lyder og sånt. Jeg kan heller ikke høre på musikk når jeg jobbet, for jeg kan ikke konsentrere meg om begge deler, men jeg føler alle andre kan... Jeg er også veldig rastløs av meg, liker at det skjer noe liksom, og humøret mitt er som oftest på topp, men om det ikke er det så er jeg liksom helt borte, jeg tenker så mye at jeg ikke vet hva jeg tenker noen ganger. Men spørsmålet mitt da, er, kan dette høres ut som ADHD? Jeg er redd for å sjekke det, for jeg vil ikke være noen diagnose. Jeg vil ikke at noen skal skylde energien min på ADHD, så vil egentlig bare oppklare det, og at færrest mulig vet om det, så derfor spør jeg her! Tusen takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Du forteller at du lenge har hatt konsentrasjonsvansker i timene, er rastløs med mye energi og at du noen ganger har så mange tanker at verden utenfor blir litt borte. Jeg skjønner at du lurer på om det er ADHD du har og at du ønsker svar på det. Det kan være slitsomt i perioder å ha det slik, så jeg synes det er flott at du ønsker hjelp til å finne svar på det.

For å få diagnosen ADHD må man gå til fastlegen. Der vil du trolig få en henvisning til en spesialist. Legen/spesialisten vil foreta en utredning og denne kan ta lang tid.

Det beste utgangspunktet er å snakke med foreldrene om dette. Har du gjort det? Foreldre kjenner ofte barnet sitt godt og vil gjøre det de kan for å hjelpe.
Det er opp til deg og foreldrene dine å fortelle dette videre, om du har ADHD eller ikke. Det er lurt å snakke med læreren om det slik at undervisningen kan tilpasses deg, men om du ikke vil at klassekameratene dine skal vite om dette, kan du si det til læreren din.
Kanskje etter hvert ønsker du å fortelle mer, og det er helt greit. Det er opp til deg.

En person det kan være greit å snakke med først er helsesøster på skolen din. Da kan du spørre om det du lurer på og helsesøster kan fortelle deg om det høres ut som at du har ADHD eller ikke. Helsesøster har taushetsplikt og kan ikke fortelle at du har vært der til lærer, foreldre eller noen andre uten din tillatelse.

Du ønsker å vite om du kanskje kan ha ADHD ut i fra dette svaret. Jeg kan ikke gi den en diagnose kun ut fra spørsmålet ditt, men jeg kan informere mer om ADHD slik at du får litt mer kunnskap. Da kan du selv vurdere, gjerne sammen med foreldrene dine, om du kjenner deg igjen og om det vil være riktig å gå til fastlegen med dine bekymringer.

AD/HD kjennetegnes ved dårlig konsentrasjon, hyperaktivitet og/eller impulsivitet. Mange sier det ikke er lett å sitte stille og beveger seg heller rundt i klasserommet og forstyrrer de andre elevene. Man kan glemme avtaler, miste ting og gjøre ting uten å tenke seg om.

Her er noen "symptomer":
* Klarer ofte ikke å være fokusert på detaljer eller gjør uforsiktige feil i skolearbeidet eller i andre aktiviteter.
* Ser ofte ikke ut til å høre når de blir snakket til - er i egne tanker og enser ikke verden omkring.
* Følger ofte ikke instruksjoner fullt ut og klarer ikke å avslutte skolearbeidet, fullføre rutinearbeid eller andre oppgaver.
* Har ofte vansker med å organisere oppgaver eller aktiviteter.
* Unngår ofte eller misliker oppgaver som krever vedvarende tankevirksomhet, slik som skolearbeid eller hjemmelekser.
* Mister ofte ting som behøves for å utføre aktiviteter, som for eksempel bøker, blyanter, leker eller verktøy.
* Glemmer ofte.
* Løper eller klatrer når det ikke er nødvendig. Ungdommer gjør kanskje ikke det, men de kan føle seg konstant urolige.
* Er som regel på farten eller opptrer som om de ble drevet av en motor.
* Er ofte svært snakkesalige.
* Buser ofte ut med svarene før spørsmålene er blitt fullstendig stilt.
* Har ofte vansker med å vente på sin tur.
* Avbryter eller blander seg ofte inn i andres samtaler eller spill.
* Ofte er gutter med ADHD mer hyperaktive, mens jenter med ADHD er mer ukonsentrerte. Men ikke alltid.
(Dette er hentet fra Norsk Helseinformatikk sin side om ADHD).

Men hva er normalt?
At en tenåring kan lytte til musikk eller snakke sammen med venner i timevis, men være ukonsentrert over leksene er normalt. Det handler om interessen for selve aktiviteten, og dersom en ikke er så interessert faller ofte konsentrasjonen.

De "symptomene" du skriver om kan stemme med ADHD, men det er viktig å vite at selv om du kan kjenne deg igjen i flere av punktene, betyr det ikke at du har diagnosen. For å vite det helt sikkert må du til en lege. Hvis det viser seg at du har ADHD, finnes det medisiner og metoder som kan hjelpe deg og gjøre at hverdagen din blir litt lettere.

Jeg legger ved noen artikler som du kan lese. Der står det litt mer om ADHD og behandling. Hvis du har ADHD har du rett på tilrettelagt undervisning. Det vil si at skolen tilpasser undervisningen på en måte som gjør at du lærer på den måten som er best for deg.

Jeg ønsker deg lykke til og håper at du får hjelp.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser