Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke lenger å sove borte etter at jeg så en vond film sist jeg sov hos min venninne. Hennes mor måtte kjøre meg hjem siden jeg ble livredd.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg jeg er en jente på 14 Alt var greit jeg klarte å ligge over til venner og familie men en dag da jeg skulle ligge over til min aller bff så så vi en film. En som ikke passet helt til meg så jeg ble først kvalm så svimmel, etter en stund ble jeg livredd for alt i rundt meg og jeg klarte ikke å tenkeklart. Jeg måtte hjem så mamma kunne roe meg ned. Jeg fikk Mamman til min bff til å kjøre meg hjem kl 3 på natta

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Det du beskriver er kraftig redsel. Du sier selv livredd. Kroppen reagerer slik du skriver med kvalme, svimmelhet og å slutte og tenke klart når man blir veldig redd.

Det er nok mange som kjenner seg igjen i denne situasjonen etter at de har sett en film som har vært for skummel. Hjemme er det som regel trygt og godt og er man redd så er det der man ønsker å være.

Når man opplever noe som er mer skummelt en man takler, så reagerer man med å forsøke og unngå slike farer senere i livet da det var for ubehagelig. Det er naturlig at du ikke oppsøker dette igjen.

Du kobler to ting sammen. Det ene er den skumle filmen, det andre er å sove borte. Da dette skjedde parallelt så er du nå redd for begge deler.

Med tiden vil nok din redsel gå over og du vil igjen føle deg trygg. Tiden leger alle sår, er det noe som heter. Du har nå læret at skumle filmer ikke er noe for deg.

Etter en god stund vil du sikkert klare å sove et annet sted igjen. Det vil da være viktig at du vet dere i så fall ikke skal se skumle filmer.

Din alder vil også hjelpe deg til å etter hvert tørre og sove hos venninner igjen. Nå har du fått en lærepenge. Det er god grunn for at filmer har aldersgrense. Du bør forholde deg til dette videre.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser på film

Venninner på kino (colourbox.com)

I Norge er det Medietilsynet som bestemmer aldersgrenser på film som vises på kino. Hva er det som gjør at noen filmer får en høyere aldersgrense enn andre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser