Hopp til hovedinnholdet

Moren min har strevd sosialt i mange år og nå er hun veldig irritert

Annet 20 år
 

Spørsmål

Hei,Mor har vært helt siden jeg var liten litt skeptisk på andre rundt henne også familiemedlemmer. Har prøvd å få henne til å omgå med nye mennesker og aktiviteter, men blir ingen realitet. Nylig for en måned siden døde morfar og han selv var deprimert i mange år før nylig. Hun hadde det tungt, og prøvd å støtte henne. Slekten bor i annet land og vært oftest kommunikasjon på telf. Hun har støttet dem økonomiek og sånnt i mange år. Hun har også kranglet med dem der. Og mener virkeligheten er annerledes enn det de har fortalt henne. I og med at hun har vært vanskelig over lengere tid har vi i familien vurdert psykolog, men ønsker å hjelpe henne hjemme. Hun har roet tempremanget, men vil ha viljen sin. Dad har prøvd å Dra med henne ut, vil/ikke. Rett etter jobb er hun hjemme og husarbeid før og etter jobb. Hun er helt normal. Drar på jobb. Nå er hun irritert over meg i flere dager uten spesiel grunn. Hun liker å prate.Har eksamen og far er forståelig. Trenger råd og hvordan vi kan hjelpe

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er slitsomt å leve med noen som har psykiske vansker.  Hvis ikke hun selv vil søke hjelp hos en psykolog, så kan det være bra for dere å søke hjelp for å stå i det også videre.  Bra at du og faren din kan samarbeide om dette.  

Selv om moren din har det vanskelig, er det viktig å si ifra om oppførsel som ikke er grei.  Hun skal ikke la det gå ut over dere gang på gang.  

Prat gjerne med henne om at dere forstår at hun syns ting kan være vanskelig, men at det ikke løser seg uten at hun tar tak i det.  Be henne om å prate med fastlegen og kanskje få en henvisning til psykolog.  

Se også annen hjelp for pårørende til psykisk syke.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Når voksne trenger trøst

Mann som gråter (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man trøster en foreldre da situasjonen som oftest er motsatt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser