Hopp til hovedinnholdet

Var det angst?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. For 2 år siden så jeg en skrekkfilm om et hjemsøkt hus. Jeg var utrolig redd, og scener fra filmen hjemsøkte tankene mine både dag og natt. Hvis jeg var med venner hendte det at jeg bare måtte dra hjem igjen, fordi jeg kanskje så noe i huset som trigget redselen min. Jeg var redd for å være alene hjemme, så meg alltid over skulderen. Jeg torde ikke dusje uten at hunden var med inn i dusjen, i frykt for at lyset skulle skru seg av og så skru seg på igjen og at det da ville være en demon på badet. I starten måtte jeg fjerne soveromsdøra i frykt for at den skulle smelle igjen. Jeg måtte alltid "sikre" rom, i tilfelle noe beveget seg av seg selv og jeg ville få panikk for om det var en demon der. Jeg hadde problemer med å se meg selv i øynene i speilet i 9 mnd. etterpå, i frykt for at speilbildet mitt ville vise noe annet enn meg selv. Jeg var utrolig redd på den tiden, og ennå får jeg problemer med å sove hvis jeg ser et bilde eller noe som minner meg om filmen. Er/var dette angst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår, ut fra det du forteller at du hadde det vanskelig i denne tiden du beskriver.

Det er vondt å være redd.

Vi stiller ikke diagnoser her på ung.no, men det som skjedde etter at du så denne filmen var at du ble veldig redd.

Når man blir redd så er det tankene som påvirker følelsene og handlingene våre.

Ofte så vet vi at det vi er redd for ikke egentlig er noe å være redd for, men vi klarer ikke å styre tankene over i en retning hvor vi kan si til oss selv at: " dette er bare tull".

Hvis man har det sånn som du beskriver her så kan det være en ide å få hjelp til å sortere tanker og følelser. På den måten kan man sammen med, eksempelvis helsesøster, utforske og utfordre tankene.

Da vil man kunne se at det ikke er noe å være redd for, og man kan begynne å øve på å av - lære de tingene man har begynt å gjøre som å sikre rom, for å nevne noe. 

Jeg håper at du fikk svar på det du lurte på.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser