Hopp til hovedinnholdet

Jeg har depresjon og klarer ikke å fortelle om det som skjedde med moren min til noen. Hvordan skal jeg få hjelp? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ein jenta på 15. Jeg har ein mor som flyttet til Brasil for 3 år siden. Vi har kontakt og snakker ca 1 gang i måneden. Før hun flyttet hadde hun mye pyskiske sykdommer som depresjon. Hun har prøvd på selvmord tror jeg men er ikke sikker fordi jeg husker ingenting. Jeg sitter nå selv me mye depresjon og jeg klarer ikke å fortelle det som skjedde med mor til noen. Hvordan skal jeg få hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at moren din bor i Brasil og at hun hadde psykiske sykdommer som depresjon før hun flyttet. Du skriver at du har depresjon og ikke klarer å snakke om det som skjedde med moren din til noen. Jeg forstår at det er vanskelig for deg.

Å gå med vonde og vanskelige følelser inni seg uten å prate med noen om det er ofte veldig vanskelig. Det kan føre til at man fokuserer enda mer på depresjon og negative tanker enn man gjør dersom man klarer å prate om det som er vondt. Ved å være åpen kan det vonde bli lettere å bære. 

Derfor vil jeg anbefale deg å prate med noen. Det kan være en god venn, men jeg syns også det er viktig at du snakker med en voksen som du stoler på. Har du en far du kan prate med eller andre slektninger? Du kan også snakke med helsesøster eller oppsøke helsestasjon for ungdom. Der er det både helsesøster og lege, og noen steder har de også psykolog.

Jeg forstår at det kan være vanskelig å fortelle din historie til noen. For noen ungdommer kan det være til hjelp å skrive ned noen punkter å ta med seg når man oppsøker hjelp. Den du velger å prate med kan hjelpe deg i gang med samtalen ved å stille spørsmål ut ifra det du har skrevet og tatt med.

 

Det finnes også en del tips om hva man kan gjøre på egen hånd hvis man føler seg deprimert. Jeg legger ved noen artikler under der du kan lese mer om dette og hva som kan hjelpe. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser