Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det ikke bra, og lurer på om jeg kan være deprimert.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har det ikke bra, og lurer på om jeg er deprimert. Jeg klarer ikke å glede meg over noe lenger. Jeg jobber veldig hardt med skolearbeidet. Vi fikk tilbake terminkarakterene i dag, men jeg ble ikke engang fornøyd med snittet mitt som var 5,7. Alt føles bare håpløst, og jeg ser ikke noen grunn til å leve. Jeg føler meg aldri bra nok. Jeg har det heller ikke bra på skolen når det gjelder det sosiale. Jeg er alltid andre valget, og jeg har ingen ordentlige venner på skolen som jeg kan stole på. Jeg merker det veldig godt på vennene mine at de egentlig ikke har lyst til å være med meg. Jeg er konstant lei meg, og føler meg aldri bra nok. Jeg er sliten og lei av alt, og vil egentlig ikke leve mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 og takk for at du skriver til oss!
Du lurer på om du kan være deprimert, og beskriver tristhet, manglende glede, å være lei av alt og egentlig ikke ønske å leve. Tegnene du beskriver er forenelige med (stemmer overens med) tegnene på depresjon, men jeg kan ikke på bakgrunn av innlegget ditt sette en diagnose. For å få diagnosen deprimert må man først utredes hos en lege eller psykolog. Det som imidlertid blir tydelig for meg ut i fra hva du skriver, er at du ikke har det bra og jeg vil på mitt sterkeste råde deg til å oppsøke hjelp. Et alternativ er å kontakte fastlegen din, han / hun har som oftest oversikt over hjelpetilbudet i kommunen hvor du bor og kan også henvise deg til rette instans. Andre alternativer er å oppsøke helsestasjon for ungdom eller helsesøster. Jeg vil også råde deg til å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det.
 
Vennlig hilsen psykologen 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser