Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på å være nedfor og å være deprimert?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hva er forskjellen på å være nedfor og å være deprimert

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Å være trist, lei seg eller nedfor er normalt og mange er det i perioder i livet. Tunge dager kan vi alle ha. Spesielt i ungdomstida kan følelser svinge enormt. Man kan være glad og fornøyd den ene dagen og trist og nedfor den neste.

Når du er deprimert, er du ikke lenger i stand til å fungere godt fordi ekstrem følelse av depresjon allerede tar kontroll over din kropp og sinn. Deprimerte personer mangler interesse i de fleste sammenhenger, selv om disse aktivitetene gang ble elsket av dem. En depresjon stikker dypere. Du kan føle deg irritabel, ute av stand til å sove, klarer ikke å spise, føler deg tappet for energi og klarer ikke å ta beslutninger. Du kan også føle deg mislykket, skyldig, håpløs og hjelpeløs, og du kan ha lyst til å gråte hele tiden. Men verst av alt, du klarer ikke å komme deg ut av det!

Slike følelser kan mange av oss oppleve fra tid til annen, men ved depresjon hoper de seg opp og forsvinner ikke. De kan vare i uker eller måneder, påvirke dine personlige forhold, jobben eller skolearbeidet, hobbier, sex, søvn og matlyst.

Dersom man tror at man har en depresjon eller er deprimert, er det viktig å be om hjelp. Behandling og samtaler vil hjelpe.

Les gjerne artiklene under for å lære mer om dette.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert