Hopp til hovedinnholdet

Søsteren er stille og virker trist, hva kan hun gjøre for å hjelpe?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har en søster på 19. Hun fikk kjæreste i militæret for ca 1år siden. Søsteren min har aldri snakket så mye. Hun var ofte på rommet sitt om kveldene. Etter at hun fant en kjæreste, ble hun glad og snakket, men nå. Nå som det har gått en liten stund, blir hun den samme søsteren som ikke snakker osv. Rundt middagsbordet(kjæresten er også her), er det en klein stillhet. Foreldrene mine prøver å si noe, og hun åpner nesten ikke munnen en gang. Når hun og kjæresten snakker sammen, føles det nesten ut som hviskeleken. De er bare inne på rommet deres eller i stuen(hvis foreldrene våre ikke er hjemme). Foreldrene mine føler seg ikke glade for det, og ikke jeg heller. Jeg er søsteren hennes, og jeg vil gjøre alt jeg kan for å hjelpe. Men hver gang noen sier noe som hun ikke synes er greit, blir hun sint, irritert og gidder ikke å snakke med oss. Er dette normalt? Jeg ville sagt hun har psykiske problemer og trenger hjelp, men hvordan kan jeg hjelpe? Både jeg og foreldrene mine er triste

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

Jeg skjønner godt at du blir bekymret for søsteren din og ønsker at hun skal ha det bra. Det høres ut som at både du og foreldrene dine har forsøkt å snakke med henne også uten hell. Kanskje er det ikke  så enkelt å vite helt hva man skal si, og det er kanskje ikke heller så lett for søsteren din å vite hva hun skal si til dere. 

Det er et par ting jeg tenker er viktig å huske på i deres situasjon. Ved at du og foreldrene dine har forsøkt å ta kontakt og snakke med søsteren din, så har dere vist at dere er der for henne og tåler å høre det hun har å fortelle. Det er helt greit å fortsette å spørre, og invitere til samtale, gang på gang! Kanskje kan det også være en ide å forsøke å snakke med kjæresten til søsteren din? Har dere forsøkt det? Samtidig så er det sånn at dersom hun avviser dere gang på gang, så er det hennes privilegium, og hun må ha lov til det. 

En ting som kan være verdt å prøve er å skrive et brev til søsteren din. Da kan du spørre henne direkte hva som er problemet hennes, hun kan forstå dine tanker om det og det gir henne litt tid og rom til å tenke over de tingene dere lurer på. Da gir du henne mulighet til å komme til deg, når det passer for henne.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser