Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så sliten og trøtt. Før sommeren var jeg deprimert. I ferien holdt jeg disse følelsene i sjakk med å være ekstremt sosial. Nå føler jeg at nedstemtheten kommer tilbake. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke om dette spørsmålet passer under denne kategorien, men prøver bare her. Det har seg sånn at jeg blir så trøtt, sliten og utmattet av skolen, og det har bare gått 1 uke. Jeg går i 10, å prøver og få opp karakterene mine dette året slik at jeg kommer inn på den skolen jeg vil. Men jeh klarer ikke fokusere på skolen fordi jeg er så sliten! Jeg legger med 9-10 å står opp 6-7, også tar jeg med en joggetur før frokost (jogge må jeg gjøre uansett, ellers klarer jeg ihvertfall ikke fungere utover dagen). Jeg tror jeg er deprimert (var det før sommeren) og når sommern begynte så var jeg så mye med folk og slappet av så mye og gjorde ting jeg liker sånn at jeg på en måte ble distrahert (det gjør jeg vanligvis i alle ferier). Men nå som skolen har begynt klarer jeg ikke gjøre annet enn skole og trening, og jeg har allerede begynt og miste venner av det. Hva skal jeg gjøre? Jeg vil ikke ha det sånn helt til jeg er ferdig på vgs..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du har satt deg mål i livet som er krevende for deg. Ditt mål er å komme inn på en videregående skole som krever bedre karakterer en det du har i dag.

Du har også et mål med å trene hver dag før skolen. Du har et ønske om å være sosial men dette merker du at du ikke makter. Ut i fra det du skriver kan det virke som du er redd for at vennene din forsvinner og at du etter hvert vil bli ensom.

Kort fortalt skriver du at du er veltrent, plikt oppfyllende i forhold til skolearbeid, sliten, trøtt, trist og ensom.

Du virker som en sterk person siden du ber om hjelp. Det er kun de sterkeste som forstår at det vil være lurt å be andre om hjelp. Ingen klarer livet helt alene. Livet er fult av utfordringer, og tips og råd fra andre vil alltid være nyttig.

Det er viktig for deg å finne en god balanse i hverdagen. Du er flink til å få nok søvn, men trolig trenger du mer hvile og sosial opplevelser. Hvis hverdagen inneholder kun plikter og ingen nytelse blir livet tomt og trist.

For å prestere på skolen trenger hjernen positive inntrykk. Hvis du trives sosialt vil du også lære mer. Det er på ingen måte en fordel å droppe interesser eller et sosialt liv.

For å bli mindre sliten må du kutte ned på noe. Hva du skal kutte ned på finner du best ut av selv. Dette kan være å gjøre mindre lekser eller å trene færre ganger i uken.

Vår anbefaling er at du snakker med en voksen som du stoler på. Dette kan være lærer, helsesøster eller dine foreldre. På skolen har lærere lang erfaring med elever som har en problematikk slik som du beskriver. De vet hva som kan hjelpe.

Lykke til!

 

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser