Hopp til hovedinnholdet

Når bør man dra til legen for å sy et kutt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Når bør man dra til legen for å sy ett kutt? Det gjelder selvskading. Jeg lurte på om dere kunne gitt litt informasjon om når det er "rødt lys" for legevakt, eller hva burde man gjøre i nødstilfelle om man kutter for dypt. Og når må man stripse, eller sy. Når kuttet spriker, man ser fettcellene etcetc?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du spør når man må kontakte lege ved kutt og når man kan gjøre noe selv ved dype kutt. Ved mindre kutt og skrubbsår kan man selv stoppe blødning ved å presse med en klut eller bandasje mot såret. Deretter må man vaske det med rent vann. For å holde såret rent må du legge på en bandasje, evt plaster. 

Et sår som går dypt ned i huden, som gaper eller er opprevet, eller der man kan se fett og muskler, trenger vanligvis å bli sydd eller festet godt sammen av helsepersonell. Når man har kuttet seg så dypt at det spriker og man ser fettceller slik du beskriver må man oppsøke lege. 

Selvskading er ofte en måte å takle vonde følelser på. Det er ikke så enkelt å skulle finne ordene som ligger bak de vonde følelsene, men det hjelper å snakke med noen om det. Jeg håper du har noen å prate med. Du kan snakke med helsesøster eller oppsøke helsestasjon for ungdom. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser