Hopp til hovedinnholdet

Føler meg presset til å studere.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, har begynt på bachelor i historie i Oslo, og det er ikke som jeg forventet. Har ikke vært glad i skole arbeid, tross for gode resultater i historie og andre fag. Mens vennen min elsker studiet sitt og jobber med det hver dag, så gleder jeg meg til forelesningene er over. Har lest noen sider i en historie bok, ellers føles alt så kjedelig. Har følt meg presset til å studere historie, fordi jeg har gode resultater i faget og ifølge foreldrene mine er jeg ''kjempe interessert'', noe jeg ikke er. De mener det godt, men hvis jeg nevner at jeg vil slutte, så ser de ned på valget. For da får jeg ikke ordentlig jobb eller lønn. Jeg liker ikke stressende eller kompliserte jobber, men heller jobber med faste rutiner og ok lønn. Jeg vil bare overleve. Jobber jeg syntes høres interessante ut er yrkesfag jobber som å kjøre lastebil, buss, taxi, vekter eller andre kjørejobber. Liker ikke dette studielivet som er fylt av mye jobb og byråkrati. ''Studiene kommer til å bli bedre'' sier de.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Dette hørtes ut som en litt vanskelig situasjon, hvor det høres ut som at du har press og ulike meninger fra flere kanter. 

Vi kan ikke rådgi deg direkte til hva du bør gjøre, siden vi ikke kjenner deg. Men vi kan supplere med litt tanker. 

Den gode nyheten er at du er 19 år. Det betyr at du har veldig, veldig mange år på deg med å finne ut hva du vil drive med. Noen mennesker vet hva de vil allerede fra de er 15-16. Veldig mange andre finner det ut når de blir 25, eller 30, eller ennå senere. Heldigvis er yrkeslivet bygget opp sånn at man kan bytte, prøve ulike ting, finne frem underveis. Så det tenker vi du kommer til å gjøre også.

Vi vet jo ikke hva du og foreldrene dine snakker om. Men det er absolutt en situasjon som ikke bare er lett, hvis man føler noe annet enn hva de forteller deg at er lurt. De mener det sikkert godt, som du skriver. Og foreldre har ofte innsikt og erfaring å komme med, som man kan lytte til. Likevel er det jo ditt liv, og dine yrkesvalg. Det er du som skal stå opp hver dag og trives med det du gjør. Så når det kommer til stykket, er det viktig at du selv føler du kan stå inne for valgene dine. 

Vi vil ikke rådgi ene eller andre veien, som sagt. Det hender at studier "kommer seg" veldig for folk etterhvert. Det hender at å bryte helt opp med en gang og gjøre noe annet er riktig for andre. Man kan bytte studier, man kan ta en pause og jobbe eller reise, man kan begynne på en helt annen yrkesvei. Dette er det du som til slutt må kjenne på.

Det eneste vi kan supplere med, er perspektivet om at det går seg til, at du finner ut av det, og at du har et langt yrkesliv foran deg, med mange muligheter til å velge. Men det er viktig at du føler du trives der du er, og det er ditt liv. 

Jeg som skriver dette, gikk selv på historie mitt første semester på universitetet, og likte det ikke i det hele tatt. Etter det byttet jeg til litteratur og medievitenskap, likte det passe godt, begynte å like det veldig godt, og begynte å jobbe med helt andre ting ved siden av, som etterhvert ga meg helt andre muligheter. Stien jeg gikk var uoversiktlig underveis, men ledet godt frem til slutt. Sånn var det for mange av vennene mine også. Bare som et eksempel på at du ikke er alene - og at det ikke er en så uvanlig situasjon du er i. Den løser seg nok - og i hvert fall med tid.

Kjenn ordentlig selv på hva du kunne tenke deg å gjøre med situasjonen. Og vit at uansett hva du gjør, så er det mange måter å ordne opp på hvis du føler at du valgte "feil" 

Vi anbefaler en snakk med venner og studieveileder om situasjonen. Det er godt å ha noen andre å spille ball med, og fint å få andre perspektiver enn foreldrene dines.

Lykke til! Vi legger ved en god artikkel om ting å tenke på når man velger utdanning.

 

Hilsen René Brunsvik,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser