Hopp til hovedinnholdet

Jeg oppdaget at en venn av meg hadde mange sår på armen. Det så ut som hun hadde kuttet seg. Selv sier hun at det var et uhell, noe jeg ikke tror på. Hvem skal jeg snakke med?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! jeg har en jente i klassen min, vi har vært sammen en del, men vi er ikke bestevenner. For ca en uke siden så jeg mange sår på armen hennes og det så veldig ut som om hun hadde kuttet seg. Det var ikke bare to eller tre kutt, det var over ti. Jeg er ganske bekymret og vet ikke hva jeg skal gjøre. Da jeg spurte henne om det sa hun bare at hun hadde skrapet seg opp med uhell, men det så IKKE ut som skrapemerker. Jeg vet ikke hvem jeg skal snakke med, også er det ikke 100% sikkert, men jeg er 95% sikker. Tusen takk for hjelp og svar. Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Det er fint at du ønsker å hjelpe en venn. Mest sannsynlig er det også snakk om selvskading, selv om hun nekter for dette. En person som gjør dette har det vondt i livet sitt, men grunnen vet vi ikke. 

Når et menneske sliter psykisk så er det ofte slik at man ønsker å holde dette for seg selv. Det er vanskelig å snakke om dette med venner.

Det er viktig å være venn og ikke forsøke å ta på seg rollen som psykolog. Å være en venn betyr og fortsette å gjøre det venner pleier og gjøre. Det kan være å se film, synge, danse, dra til sentrum, jogge, lage mat sammen etc. Å være en venn er å skravle, le, trøste, beskytte og diskutere. 

Det å bevare vennskap er mulig det viktigste for å få deg godt i livet. Er livet vondt, vanskelig og trist blir hverdagen bedre hvis man opplever et sosialt fellesskap med venner.

Det beste du kan gjøre er å være en venn. Du skal også si i fra til en voksen. Det mest naturlige er å si i fra til den læreren du stoler mest på. Lærere har endel erfaring med elever som selvskader seg. 

Lærer vil trolig kontakte helsesøster. Sammen vil lærer og helsesøster bestemme hva som er best å gjøre i den aktuelle situasjonen.

Du kan godt si til lærer at du ikke ønsker å bli nevnt med navn. Du kan også be om å få informasjon i forhold til om de bestemmer seg for å hjelpe eller ikke.

Vi anbefaler deg også å snakke med dine foreldre om hva du har sett og opplevd. Det er viktig for deg å snakke med noen om dette.

Slike opplysninger er det ikke naturlig å dele med andre elever på skolen. Dette handler om å bry seg og å hjelpe. Mest sannsynlig vil det ikke være til hjelp hvis "alle" på skolen får vite hva du tror du har sett.

Vi trenger gode hjelpere i hverdagen. Det er flott at du bryr deg.

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser