Hopp til hovedinnholdet

Jeg er nesten sikker på at jeg er psykopat. Hvordan kan jeg finne ut av det?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på fjorten år og er nesten sikker på at jeg er psykopat, jeg har RARE interesser, lett for å kjede meg, jeg er egoistisk, og lyver for å unngå ubehageligheter. Hvordan kan jeg finne ut om jeg er psykopat.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Det er uheldig for deg å gå rundt å tenke om deg selv at du trolig er psykopat. Jeg vil anbefale deg å legge fra deg denne tanken. Du er for ung for å få en slik diagnose.

Det du merker er at du har noen utfordringer i livet. Dine utfordringer føler du at du er ganske alene om å ha. Du forteller at du har sære interesser, kjeder deg lett, er egoistisk og lyver for å slippe ubehageligheter.

For å si det slik så er det nok mange som kjenner seg igjen i dette, spesielt i ungdomstiden. Med andre ord det kan være du er helt normal.

I ungdomstiden blir de fleste svært selvopptatte og de føler seg annerledes. Spiller man ikke fotball som de fleste andre gutter så tenker man fort at man er svært sær og spesiell. Slik er det ikke.

Klarer du å holde på dine egne interesser gjennom ungdomsskolen så skal jeg love deg at dette vil lønne seg. Når du kommer i alderen for videregående skole så ønsker de fleste å skille seg litt ut. Da blir det plutselig kult å kunne noe annet en det de fleste andre kan.

Det å lyve er et mer komplisert tema. De fleste har nok tatt en "hvit løgn" for å slippe ubehageligheter. Her er det avgjørende i hvor stor grad du lyver. Når man velger å lyve så tør man ikke stå for de valg man har tatt. Her kan det være snakk om å ikke ha god nok selvfølelse.

Det er uansett alvorlig for deg å ha slike tanker om deg selv. Ved å tenke at du trolig er psykopat, tenker du samtidig at du er en slem mot andre mennesker. Å vokse opp og tenke slik om deg selv bør ikke skje. Derfor tenker jeg du trenger hjelp for å finne mer ut om deg selv og din personlighet.

Fastlegen kan henvise deg til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk). Dette er den rette instansen for å finne mer ut om slikt. Hvis du ikke kommer deg til legen, vil også helsesøster kunne møte deg og bli kjent med deg. Det kan være kommunen du bor i også har psykologer som kan bidra uten at fastlege bør henvise.

Det er viktig å tenke positivt om seg selv. Her er noen tips for å klare det.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Føler du deg litt annerledes?

Jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne fram til sin egen personlige stil, samtidig som det kan være tøft å tørre å ha en egen stil og egne interesser. Det å ha en personlig stil handler om å tørre å stå for de valgene man tar og de interessene man har. Det handler om å vise hvem man er og å være komfortabel med seg selv.

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

5 på gata: Hvorfor lyver vi?

Fem ungdommer

Ung.no har spurt ungdommen: hvorfor lyver vi?

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser