Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir fort sur og sint, og da kan jeg skade andre eller knuse ting. Jeg vil snakke med noen, men hvem?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 14 år. Jeg blir veldig fort sur og når noen irriterer meg tenker jeg ikke og skader andre eller knuser ting. Andre kaller meg ofte voldelig og sier at jeg har problemer. Jeg vil ha noen jeg kan snakke til, hvem burde jeg spørre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt (14)

Takk for at du skriver til oss.

Det er ganske slitsomt og forvirrende når man kjenner at man blir mer sint og irritert enn man egentlig ønsker. Og du føler kanskje at det er vanskelig å stoppe dette sinnet. Jeg forstår at dette ikke er så lett for deg og derfor er det så bra at du ber om hjelp.

I puberteten er det flere som opplever at de blir fortere irritert og sint enn de har vært før. Dette henger sammen med endringer som skjer i kroppen, både fysisk og psykisk. For noen kan de psykiske endringene føre til humørsvingninger og konfliktfullt forhold til, spesielt, foreldre. Imidlertid kan også det med sinne og irritasjon skyldes andre ting enn humørsvingninger, og det er viktig at du kan få hjelp til å finne ut hva det er som gjør at du har det slik du beskriver her. 

Med bakgrunn i dette vil jeg anbefale deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. I tillegg vil jeg råde deg til å snakke med helsesøster om det du opplever, slik at du kan få hjelp til å endre måten du reagerer på. Eventuelt kan helsesøster henvise deg videre til en fastlege eller psykolog.

Du kan også oppsøke Helsestasjon for ungdom der du bor, der jobber helsesøster, lege og ofte psykolog/psykiatrisk sykepleier.


Jeg ønsker deg lykke til og håper du får den hjelpen du trenger.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

- Jeg er så mye sint, og det går ut over de rundt meg

Sinna jente (colourbox.com)

Hva kan jeg gjøre for å mestre sinnet? Er det mulig å gjøre noe med det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna