Hopp til hovedinnholdet

Hun trenger noen å snakke med

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har hatt litt problemer i det siste med alle tankene i hodet mitt. Det jeg mest tenker på er vennene mine. Nå går jeg i niende klasse og jeg har hatt det litt vanskelig i det siste. Da jeg startet på ungdomsskolen ble fikk jeg nye venner, og ble en gjeng med de. Nå har disse begynt å være med de vennene jeg "forlot" i starten av ungdomsskolen. Jeg blir ikke inkludert når de finner på ting sammen, og det føles ut som de har glemt med litt. Ingen av de er sure på meg (tror jeg) og de har ikke noe imot meg, men de vil liksom ikke være med meg. Dette sitter sikkelig i meg, og jeg tenker på det konstant. Jeg lurer på om jeg ikke er bra nok, om jeg har gjort noe og om jeg plager dem. Jeg er liksom satt på 2. rekka. Jeg vil egentlig snakke med en psykolog om dette, men jeg har ikke sakt det til mamma eller pappa. Jeg har ikke noe bra selvtillit lengere, jeg føler jeg ikke er bra nok lengere. Vær så snill og hjelp meg, jeg trenger det virkelig. Noen å snakke med, noen som kan gi meg råd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.


Du skriver at de to vennegjengene dine har begynt å henge sammen, og du er utelatt. Har du forsøkt å snakke med noen av dem? Kanskje har du vært nærmere én av dem en eller annen gang. Det kan kanskje gå an å snakke med en av de i en av gjengene og høre om du kan være med på noe?

Kanskje er problemet også mest som du sier, i tankene dine. Kanskje er det sånn at du ikke er blitt satt i andre rekke av de andre? Kanskje er det mer at du føler at da du forlot den ene gjengen til fordel for den andre, også at de nå har funnet hverandre, at du ikke "fortjener" en plass i den "store" gjengen? Eller at du ikke helt vet hvilken plass du skal ta i den gjengen? Forhåpentligvis er ikke tingene så vanskelig som du ser for deg at de er. Kanskje det er det en plass, kanskje en sentral plass til og med, i den gjengen. Du kjenner jo alle fra før av. Bedre enn de fleste andre.

Du sier at du ønsker å snakke med noen, helst en psykolog, men du har ikke snakket med foreldrene dine, og ønsker ikke det. Kanskje kan det være en god idé å snakke med moren og faren din? Sannsynligvis kan det være god støtte i dem. Om du ønsker å snakke med en psykolog er du nødt til å gå i en slags dialog med foreldrene dine. De er nødt til å være med å ta den avgjørelsen fram til du er 16 år ihvertfall. Det kan være vanskelig å starte dialogen med foreldrene dine. Forsøk å skrive ned det du ønsker å snakke med dem om, eller hva det er som plager deg. Det kan være vanskelig å finne de ordene. En måte å finne ut av ting kan være ved å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Hun kan hjelpe deg å sortere i tankene dine og hjelpe deg å se ting på en annen måte. Du kan gjøre mye selv, men det er som regel alltid godt å få litt hjelp!

Jeg ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser