Hopp til hovedinnholdet

Jeg har slitt helt siden begynnelsen av barneskolen med mat og kropp.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt helt siden begynnelsen av barneskolen med mat og kropp. Har trekket inn magen for å se tynnere ut i 6 år, og begynner å bli sliten. Jeg tenker på mat hele døgnet, men ikke det at jeg har lyst på mat. På skolen og på begynnelsen av dagen planlegger jeg alle måltid. For ikke så lenge siden sultet jeg meg i 6 mnd. Men jeg kom meg vekk fra perioden med å lese om konsekvenser av sulting. Jeg skremte rett og slett meg selv. Hver gang jeg ser synlige bein stikkende under huden blir jeg glad. Jeg får den gleden av måloppnåelse. Men samtidig trist. Jeg er lei av å føle meg tykk, og er lei av alle tankene om mat. En periode hadde jeg lyst på spiseforstyrrelse for å bli tynn, men det er borte nå. Jeg har lyst å sulte meg selv igjen, men samtidig ikke. Jeg vet hvilke konsekvenser det fører til. Jeg trenger råd om hva jeg skal gjøre. Og sist jeg snakket med foreldrene mine om det, skremte de meg med døden. Jeg trenger hjelp. Vær så snill

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.  

Tanker om mat og kropp høres ut til å ta mye av tiden og oppmerksomheten din.  Det ER mulig å få hjelp med dette.  

Du har strevd med dette alene lenge nå.  Og du har gjort mye bra for å prøve å ordne opp.  Jeg syns det er lurt at du nå får hjelp.  Mitt klare råd til deg, er at du prater med fastlegen eller helsesøster på skolen eller på Helsestasjon for ungdom om dette. Kanskje kan du også si til foreldrene dine at du har fått dette rådet, så de også støtter deg i å søke hjelp.

Noen ganger roter det seg til i forhold til kropp og mat og det kan bli slik som du opplever det.  Selvfølelsen er en del av dette og det med å jobbe med å føle seg bra som man er, prøve å ikke stadig sammenligne seg med andre og holde fokus på alt som er bra nok, er viktig.  -Få litt støtte til jobbing med dette så du får det bedre.  

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser