Hopp til hovedinnholdet

Jeg har spørsmål i forbindelse med min spiseforstyrrelse. Vil jeg opprettholde vekten hvis jeg holder meg til mine faste rutiner.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål i forbindelse med min spiseforstyrrelse. Jeg har over lang tid spist mindre enn anbefalt og gått ned i vekt. Jeg tillater ikke meg selv å spise kaloririk mat eller ting jeg ser på som usunne. Noen få ganger får jeg cravings der jeg ukontrollert kan finne på å spise for eksempel en hel pakke mer kjeks. Det begynner med at jeg skal smake på en, men fordi jeg aldri spiser slike ting ellers, klarer jeg ikke å stoppe og ender opp med å spise opp hele i skam fordi jeg er redd for at jeg skal begynne å spise på den matvaren senere. Har gått ned litt den siste uken og fikk cravings i dag. Forsøkte å få det opp igjen, men kom nesten ingen ting. Vil jeg legge på meg det jeg spiste siden det totale kaloriinntaket i løpet av dagen blir mye høyere enn det pleier? Eller kommer jeg til å opprettholde den vekten jeg har hvis jeg fortsetter å holde meg til mine faste rutiner?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Så bra at du stiller Ung.no spørsmål.

Du skriver at du har en spiseforstyrrelse. Jeg håper du får god behandling, da det er skadelig for kroppen å ha spiseforstyrrelse.

Du skriver at du har en fast rutine på hva du spiser hver dag. Den siste tiden har allikevel vekten gått ned. Fortsetter du da med denne rutinen vil kroppen få i seg for lite næring. Du spør om du vil opprettholde vekten, det vil du da ikke gjøre siden vekten går ned.

Min anbefaling til deg er å få hjelp av en psykolog og en klinisk ernærings fysiolog. Da kan du lære mer om hva kroppen din trenger for å holde seg frisk.

Fastlegen vil kunne henvise deg til Barne- og ungdoms psykiatrien (BUP). Her kan ungdom få hjelp hvis de har en spiseforstyrrelse. 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser