Hopp til hovedinnholdet

sliter og har tanker om selvmord

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei... jeg er en 17 år gammel gutt som sliter veldig med depresjon, igår så slo kjæresten min opp med meg pga det ble for mye, jeg har ingen venner og har aldri vert så flink med og komme i kontakt med folk.. jeg er nå altfor langt nede og har planer om og ta livet mitt. det jeg trenger hjelp til er hvordan jeg skal komme meg videre.. jeg er noe du kaller alvorlig depremert og sliter veldig med mitt sinne og temperament. dette tar veldig mye energi. jeg har ingen og støtte meg på. familien min er ikke en familie du vill ha, og alt er så mørkt.. ingenting gleder meg. jeg har ingen livsgnist lenger. jeg gidder ikke gå på skolen jeg har vert fanget i den onde sirkelen mange ganger, men har aldri blitt frisk. nå er jeg så langt nedfor at jeg snart ikke venter engang med og ta mitt eget liv. her jeg bor er det bare folk som ikke liker meg og det er helt umulig og finne noen venner her.jeg har prøvd og funnet ut plasser hvor depremerte tennåringer samles men null fangst.. nå vill jeg bare dø

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss. Det er leit å høre hvordan du sliter, og at du går gjennom et vondt brudd med kjæresten din. Du beskriver at du ikke har noen å snakke med, og det er ekstra synd.

Å ha det på denne måten er forståelig nok veldig fortvilende, og du skal ikke trenge å takle dette alene. Det finnes hjelp, og jeg syns det er veldig bra at du allerede har undersøkt litt for å finne ut hvilke tilbud det er der du bor. Det viser at du virkelig er motivert til å jobbe deg gjennom dette.

Frem til nå har du ikke funnet ut hva som kan passe for deg av tilbud. Dersom du drar innom fastlegen din så kan han eller hun vite hva som finnes i nærmiljøet, og hjelpe deg med en henvisning. Når du sliter så mye som du skriver at du gjør har du nok rett på hjelp ganske raskt. 

Du kan også dra til helsestajon for ungdom der du bor, der kan ungdom bare komme uten å ha bestilt time og så får man prate med helsepsersonell som har taushetspilkt. Det kan være godt for deg å få sortert tankene litt, og få støtte. 

Mange tør ikke å snakke omting som depresjon, selvmordstanker og familieproblemer og prøver å håndtere det alene. Derfor syns jeg det er flott at du ber om hjelp.

Når jeg leser hvor oppgitt du er skulle jeg ønske du hadde en som kunne være sammen med deg om dette. Ikke nødvendigvis for å gjøre annet enn å komme med råd og passe på at du ikke er ensom med alle de tunge tankene. Du har også vurdert å gjøre alvorlige ting, siden du nevner selvmord. Det er noe som kan bli stadig verre å sitte alene og tenke på.

Dessverre er det sånn at jo mer grep depresjonen får over tankene og følelsene, jo mørkere ser man på ting. Depresjonen reduserer evnen din til å se alternative løsninger. Man kan få lyst til å bare ende alt sammen, siden ting virker så nytteløst. Det å skulle ta store og viktige beslutninger om livet sitt i en slik tilstand er ikke å anbefale. Det er nok derfor man blir rådet til å snakke med noen om depresjon og selvmordstanker. Da kan man i hvert fall få hjelp til å se nyansene, holde motet oppe, og man kan slippe å være så alene i de negative følelsene.

Husk at alle vansker har langt bedre løsninger enn selvmord. Selv hvor mørkt livet ser ut nå. Du fortjener å oppleve at ting snur og at du får det bedre. Jeg håper du klarer å tro på deg selv og finne styrken du trenger til å søke hjelp.

Personer jeg har møtt som har vært i en lignende situasjon og blitt friske igjen er veldig glade for at de ikke lot depresjonen føre dem inn i en så dårlig løsning som selvmord. Det fins alltid en bedre løsning. Disse menneskene har som regel startet på veien mot bedring akkurat slik som deg nå; de trodde ingenting hjalp men de klarte å holde ut og stolte på at det kunne hjelpe å ta i mot støtte fra andre.

Hvis du ønsker noen å snakke med helt anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Se også artiklene jeg har lagt nedenfor, der er det mer informasjon om blant annet kjærlighetssorg, sinne og familieproblemer. 

Jeg håper du vil snakke med noen og at du vil få det bedre framover. Hold ut og husk at det finnes hjelp for det du strever med. Lykke til!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser