Hopp til hovedinnholdet

Konstant sliten og ikke ikke noe. Tenker på pappa som har bipolar. Lurer på om jeg utvikler depresjon

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nå vært syk siden september. Fikk en kraftig virusinfeksjon i hele kroppen og vært syk siden. Jeg er konstant sliten og orker ikkeno. Men legene finner ikke ut av hva det er, og derfor begynner jeg å tenke om dette er depresjon? Jeg orker lite i hverdagene, men jeg trives ikke på skolen. Ingen av vennene mine er der for meg, jeg føler meg skikkelig ensom. Ingen sv vennene mine spør meg hvordan jeg har det, og jeg er sjeldent på skolen pga sykdommen. Jeg begynner å bli veldig lei meg for tiden, og oppgitt. Oppgitt over venner, alt egentlig. Jeg vil vekk, langt vekk! Jeg begynner å tenke på hvordan hverdagen min egentlig er, alt det dårlige som har skjedd i livet mitt. Jeg tenker mest på pappa, som har bipolar og har kuttet meg helt ut for 3 år siden. Han er i hodet mitt ofte. Alt bare bygger seg på, og jeg klarer ikke mer. Først sykdommen fysisk, og nå lurer jeg på om jeg utvikler depresjon..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

 

Du skriver at du ikke ble  frisk etter virusinfeksjon i september. Du er konstant sliten, ensom, har en pappa som er psykisk syk og trives ikke på skolen. Det er leit å høre hvordan du har det. Det er bra du tar kontakt, og det er hjelp å få.

Du lurer på om du kan være deprimert. Uansett eventuell diagnose er det imidlertid tydelig at du strever i hverdagen og at kvaliteten på dagene dine er redusert. Kanskje blir det bedre når du får satt ord på hvordan du har det, og får hjelp til å sortere i tanker og følelser?

Du skriver at legene ikke finner ut av hva det er. Har du fortalt legen om dine tanker, bekymringer for far og hvordan din psykiske helse er? Jeg vil på det sterkeste råde deg til å oppsøke fastlegen igjen. 

Dersom det tar tid å få time vil jeg råde deg til å snakke med noen andre om hvordan du har det: Helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom, og foreldrene dine er muligheter. Skulle du være i behov av mer hjelp vil legen kunne foreta en vurdering av hva du er i behov av.

For å bli diagnostisert med depresjon må enten lege eller psykolog foreta en utredning. Det viktigste er at du får snakket med noen om hvordan du har det, slik at dere kan finne ut av hva du trenger. Det er mange som må søke hjelp fordi de har det vanskelig, du er ikke alene. 

Du skriver også at ingen av vennene dine er der for deg. Kanskje de ikke vet hvordan du har? Er det en mulighet at du hadde snakket med en eller flere som du stoler på og fortalt litt om hvordan du har det? Av og til kan det være vanskelig for mennesker rundt en å skjønner hvordan en har det om en ikke sier det selv.

Barn av psykisk syke trenger å bli sett, hørt og få snakket om hvordan det er å være dem. Samtidig kan det kan være godt å vite at du ikke er alene om å ha en psykisk syk foreldre. Jeg legger ved en artikkel med tips om hvordan du kan komme i kontakt med andre som er i samme situasjon og hvor en kan dele tanker, erfaringer og gi råd. Å være barn av en far med bipolar lidelse eller en annen psykisk lidelse vil påvirke en og er ofte ikke lett. Det kan høres ut som om pappen din trenger hjelp for vanskene sine. Kanskje pappaen din allerede får hjelp, men at det tar tid før han blir bedre? Det å gå lenge å streve gjør nesten aldri at ting blir bedre, men man må bryte et mønster å få hjelp med det som er vanskelig - ofte av en psykolog eller lege. 

 

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Ta godt vare på deg selv

 

Legger ved artikler jeg tenker det er relevant for deg å lese. 
Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser