Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg har ADHD og bipolar lidelse. Er det noe sted jeg kan sjekke gratis om jeg har det?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hallo, Jeg er en gutt på 16 år og jeg tror jeg lider av ADHD og bipolar lidelse. Jeg har sjekket nettet og alle symptomene som disse lidelsene har, har jeg også. Man kan jo ikke være helt sikker så jeg lurte på om det er noe sted man kan finne ut om man har disse lidelsene, gratis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du ønsker å finne ut av om du har bipolar lidelse og ADHD fordi du har de samme symptomene som disse lidelsene. Videre lurer du på hvor du kan finne ut om du har disse lidelsene.

Bipolar lidelse kjennetegnes av at man har perioder der man er langt nede, og perioder der man kjenner et forhøyet energi og stemnings/humørnivå. For å finne ut om man har en bipolar lidelse må man kontakte helsepersonell, det kan være fastlege eller psykolog.

For å finne ut om man har diagnosen AD/HD så gjøres det en rekke tverrfaglige vurderinger, gjerne av Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP). For å komme igang med en utredning, kan man kontakte PPT eller fastlege som kan starte en utredning eller henvise videre til spesialisthelsetjenesten. Vurderingene gjøres over veldig lang tid.

Når man går og tenker på hva det er som feiler en kan også det påvirke hvordan man har det. Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Gjennom samtale kan du få hjelp til å sette ord på tanker og følelser, og se hvordan du kan få det bedre. Det beste er om du kan snakke med foreldrene dine om hva du tenker rundt disse diagnosene. Du er over 16 år og helserettslig myndig, det betyr at du kan bestille time hos fastlegen din selv. Forklar han litt om bakgrunnen din og årsaken til dine tanker rundt dette. Når du er over 16 år må du betale en egenandel hos fastlege, les mer om det her.

Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor, det er gratis. Der er det lege og helsesøster, og noen ganger også psykologer. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser