Hopp til hovedinnholdet

Jeg snakker aldri om følelsene mine. Stemor har fått kreft, og jeg føler meg egoistisk som er lei meg. Jeg sliter med søvn og karakterer og føler meg veldig dårlig. Hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Eg veit ikkje heilt korleis eg skal forklare dette, men eg prøver. Eg har det veldig dårlig! I sommerferien fekk stemora mi, som eg har budd med i 10 år, brystkreft. Eg vart lei meg, men følte eg var egoistisk og etter det har eg følt meg kjempe dårlig. Men dette er ikke hovedproblemet. Eg er livredd for dårlige karakterar! Eg får 5+ til 6 på nesten alle prøver. Tatt meg virkelig opp sidan i fjor. Men, eg sitter lange dagar for å få dette til. Eg måtte springe på do etter eg fekk 4+ på engelsk og grein. Eg er så redd for å gjere ting feil. Eg er så sliten, og eg grine minst 4 kvelder i veka. Eg får aldri sove før 4-tida fordi eg berre sitter og tenker eller griner. Eg er så sliten og har hovudverk nesten kvar dag. Pappa er veldig opptatt av å ha gode karakterar, og har ikkje fortalt han om 4+ på engelsk og 5- på matten. Veit at eg har gode karakterar og sikkert ingenting å klage på. Mange som har det verre en meg, og føler meg så egoistisk. Eg snakker aldri om følelsene mine.Hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, og takk for at du skriver til ung.no!%u200B

Du er ikke egoistisk. Det er mange mennesker som sliter med forskjellige ting, og det går ikke an å sette ulike ting opp mot hverandre når det gjelder følelser. Du er deg selv nærmest. Du opplever at du har det veldig dårlig, og det har du all rett til å sette ord på.

Du skriver at du fikk dårlig samvittighet når stemoren din fikk brystkreft. Det er en helt naturlig reaksjon og handler ikke om egoisme. Du er glad i henne, og blir så klart lei deg når hun har det vondt. I tillegg er kreft en skummel sykdom, og du blir også redd for å miste et menneske som står deg nær. Alle som opplever det blir lei seg. 

Du skriver at du ikke snakker om følelsene dine. Jeg tror det er noe av grunnen til at alt har blitt så vanskelig for deg nå. Det er viktig å snakke om følelser, spesielt vond følelser. Når man får satt ord på det, og har en som kan hjelpe oss å bekrefte og godkjenne følelsene, blir de mindre vanskelige å forholde seg til.

Du skriver at du sover dårlig og slier med å holde karakterene dine oppe. Jeg tror at du vil finne tilbake til ditt gamle jeg om du tør å la noen få ta del i ditt indre. Jeg foreslår at du snakker med helsesøster på skolen din. Helsesøster har taushetsplikt og er vant til å snakke med unge om slike ting. Hun vil ta deg og følelsene dine på alvor, og absolutt ikke tenke at d er egoistisk!

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til helsesøster. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og helsesøster, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

 

Dessverre er det ikke slik at andre mennesker kan gjette hvordan du har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

 

Du kan for eksempel begynne med å vise det du har skrevet her til helsesøster. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

 

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

 

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

 

Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

 

Håper dette var til hjelp for deg!

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om kreft?

Kreftlinjen

Jeg lurer på om jeg har kreft? Noen i familien min har akkurat fått kreftdiagnosen, hvordan kan jeg hjelpe? Hvor lang tid tar behandlingen? Hos Kreftforeningen kan du få svar på alt du lurer på!

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen