Hopp til hovedinnholdet

Jeg har kraftig PMS 1-2 uker før mensen, jeg blir deprimert, får humørsvingninger, svetter og fryser, mister matlysten og blir veldig irritert. Kan det være PMDD?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Hver måned før jeg skal ha mensen, det kan variere fra 1-2 uker før, lider jeg av PMS. dette er noe som er veldig slitsomt. jeg har store humørsvingninger, blir deprimert og jeg blir kald og varm om hverandre. jeg har også gråtetokter og netter hvor jeg gråter meg i søvn uten å ha en grunn til å være lei meg, det gjør vondt inni meg. noen ganger er depresjonen så ille at jeg får selvmordstanker. på skolen idag ville jeg bare dra hjem og jeg kjenner at jeg blir veldig lett sint og irritert. dette plager meg. på starten av dagen fikk jeg latterkrampe og lo hele tiden, men litt senere utover dagen holdte jeg på å begynne å gråte på skolen uten grunn. dette slapp jeg ut da jeg kom hjem. det som er litt rart er at dette er første gang jeg har mistet matlysten pgs menstruasjon, det kan jo kanskje være andre ting som gjør dette? jeg får også en følelse av hjemlengsel selv om jeg er hjemme. har tenkt på å gå til helsesøster noen ganger. kan det hende jeg har PMDD?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, og takk for at du skriver til ung.no!​

 

Huff, dette høres ikke noe greit ut. Jeg synes det er en god ide å snakke med helsesøster om dette. Når man har det vanskelig er det godt å snakke med noen som forstår og som kan lytte til deg.

75% av norske kvinner har premenstruelt syndrom (PMS) i lett grad, premenstruell dysforisk lidelse (PMD) er en mer alvorlig form for PMS, dette er det kun ca 3% som har. Det er helt umulig for meg å si noe sikkert om du eventuelt kan ha det. Mest sannsynlig har du vanlige PMS plager.

PMS kjennetegnes ved ømme bryster, følelse av utesing i kroppen, eventuelt vektøkning og hevelse i føttene, hodepine, økt bukomfang, magesmerter, hudforandringer (akne), økt matlyst, tap av energi, irritabilitet, humørsvingninger, nedsatt stemningsleie, angst, spenninger, aggressivitet, gråtetokter, konsentrasjonsproblemer, rastløshet, søvnproblemer, følelse av å miste kontrollen. Plagene er tilbakevendende i perioden før menstruasjonsblødningen, og forsvinner i løpet av de første dagene av mensen.

Årsaken er dessverre ukjent, men man tror det handler om hormonelle endringer. Siden menstruasjonssyklus reguleres av flere hormoner, tror man at samspillet mellom de ulike hormonene kan være forstyrret ved PMS og at noen kvinner er ekstra følsomme på svingningene i disse hormonene. Det finnes ingen behandling som kan kurere tilstanden.

Det finnes likevel flere ting som hjelper og det viktigste målet med behandlingen er å lindre symptomene. Det finnes mange "kjerringråd". Jeg har laget en liten liste til deg her:

 • Økt mosjon - daglig trening fungerer som bare det. Det hjelper veldig mot blant annet vann i kroppen. Det er ikke en type trening som hjelper best men det er viktig med allsidig trening og trening som i tillegg gjør deg glad. Dette frisetter endorfiner og "lyststoffer" i hjernen. Dette er det som er dokumentert med best effekt. 
 • B-vitamintilskudd (Afi B6 tbl. 40 mg: 1-2 tbl. x 1-2) og magnesium tilskudd. 
 • Kosttilskudd og naturmidler (nattlysolje). Dette fungerer svært bra for mange, så dette kan du absolutt forsøke.
 • Kutte ut koffeinholdig drikke som kaffe. Redusert alkohol, sukker, salt, melkeprodukter.
 • Kosthold med mye frukt, grønnsaker og rikelig med drikke i uken før menstruasjonen.
 • Akupunktur og avspenningsteknikker, f. eks. yoga.

Jeg vil anbefale deg å forsøke de overnevnte rådene og eventuelt kan du kontakte legen din for videre utredning og behandling. Det kan være at antidepressiva kunne være et alternativ dersom dette problemet vedvarer. Følgene reseptbelagte medikamenter kan du få hos lege:

 • Dersom du har PMS og samtidig behøver prevensjon, er p-piller som inneholder drospirenon (Yasmin®, Yasminelle®, Yaz®) vist å ha effekt hos en del. Kvinner som er disponert for blodproppsykdom, bør ikke bruke slik behandling.
 • Et annet forslag er å prøve p-piller og hoppe over mensen. Symptomer som hodepine, oppblåsthet, bekkensmerter, hevelser, ømme bryster og humørsvingninger, er i studier vist å reduseres ved bruk av lang p-pillesyklus.
 • Nyere antidepressive midler (eks. Fluoksetin, Fontex) er i studier vist å ha god effekt ved uttalt PMS. Kortvarig behandling i perioder med plager (10 til 14 dager) er vist å være like effektivt som kontinuerlig behandling. Studier viser raskt innsettende effekt, ulikt det en ser ved depresjon eller angst.
 • Blant vanndrivende middel er kun spironolakton vist å kunne lindre PMS. Lindringen synes å være best mot ømme bryster og oppblåsthet, men også irritabilitet. Aldactone® eller Spirix®foreslås tatt i doser på 25-100 mg daglig i de siste 14 dagene av perioden før menstruasjon.
 • I tillegg kan også hormonspiralen være et godt alternativ. Hormonspiralen inneholder et lavdosert hormon (progesteron) som virker nesten bare lokalt i livmoren. Dette stabiliserer hormonmiljøet og kan ha god effekt på PMS - i tillegg er det en veldig sikker prevensjonsmetode.

Kilde: NHI.no

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert