Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med ensomhet og har ingen venner å være sammen med. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei I det siste året har jeg følt meg så utrolig uttafor og ensom. Jeg har begynt å slite med motivasjon til skolen og livet sjenerelt. Jeg snakker en del med mamma, men jeg føler jeg bare klager. Jeg har ikke lenger motivasjon til å komme meg ut av dette.. På skolen ender jeg ofte med å tenke på (midt i timen, når som helst) at jeg bare har lyst til å ta livet av meg, eller komme meg langt bort fra alt. Men innerst inne vet jeg at dette ikke hjelper.. Så jeg har på en annen side lyst å gjøre noe med det. Det som startet hele denne motoren i å føle meg uttafor var at jeg nettopp begynte på Vgs. Hadde kanskje 6 veldig gode venninner (vel, var det jeg trodde). Så kom jeg ikke i klassen med noen av disse. og jeg har mistet mer og mer kontakten med dem. Likevel ser jeg på de som mine bestevenner,men de ser ikke på meg som det (de har fått MANGE nye venner,i motsetning til meg). De inviterer meg heller aldri med på noe,og de har driti imeg og ikke latt meg få være med i noen van heller

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kjenner på opplevelsen av ensomhet, men du kjenner også at du har lyst på en endring. Det er en positiv holdning fra deg.

Jeg kan ikke gi deg svar på hvorfor du ikke har venner, men jeg kan gi deg noen tips om hvordan du selv kan få venner. Det å få venner er noe som krever innsats fra en selv. Det betyr at du selv må være aktivt søkende, og være litt sosial for å treffe andre.   
Vi er alle ulike personer og med ulike personligheter. Noen er mer stille og rolige og ikke fullt så utadvendte, mens andre er det tvert motsatte. Selv om du er en sjenert og stille person, så må du ikke la det hindre deg i å bli kjent med andre.

Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner.  Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Et lite smil og et hei hvordan går det, kan være nok til å sette i gang en samtale.  Vis interesse for personer du merker at du har noe til felles med, og for å komme i gang med å bli kjent, må du bruke tid på vedkommende. Når du søker etter nye venner, er det viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Har du en interesse, så tenk på om dette er noe du kan utvikle videre. Liker du å gå i fjellet, så melder du deg inn i Turistforeningen og drar på felles turer. Det er mange om har stor glede av det, og på den måte blir kjent med andre og får nye venner.

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det å være redd for å virke sjenert, kan gjøre at du låser deg og bli så usikker at du ikke klarer å kommunisere ordentlig. Derfor må man øve seg, og utsette seg selv for situasjoner hvor du kan møte nye mennesker, og tving deg selv til å opptre utadvendt, eller lat som om du spiller en rolle som en utadvendt versjon av deg selv. Dersom du føler at det kan hjelpe deg, kan du lese bøker om småprating og konversasjon. Jo mer du øver deg på å være sosial jo lettere vil det gå.

Når du møter nye mennesker er det viktig at du er oppriktig interessert i dem, smiler og er imøtekommende, og innbyr til samtale. Ikke ha for høye forventninger til møtet med potensielle venner, slik at du slipper å bli skuffet hvis det ikke går helt som forventet eller planlagt.

Jeg vil tips deg om boken «Selvfølelse nå» av Mia Törnblom, som er en utmerket selvhjelpsbok hvor du finner gode råd for hvordan du kan styrke deg selv, og takle ulike situasjoner som kan være vanskelig.
I tillegg vil jeg råde deg til å snakke med personer som står deg nær om hvordan du har det. Det å få satt ord på tankene du har rundt vennskap og ditt forhold til andre, kan gjøre det lettere å finne veien ut av det din ensomhet. 

Jeg leger også ved 2 artikler om tema ensomhet og lav selvfølelse som jeg tror du kan ha nytte av.

Det er veldig fint at du snakker med din mor men jeg håper at du også f.eks kan snakke med helsesøster på skolen der du går. Vis gjerne helsesøster det du har skrevet her til oss i ung.no. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser