Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min jobber offshore, og hver gang han skal reise blir han kvalm og dårlig. Når han er borte har han det like ille hele tiden og bare savner meg. Hvordan skal jeg støtte han?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har vert sammen med kjæresten min i nesten to år snart. Han har av og til perioder der han sliter psykisk. Han er elektrikker vikar på offshorebåter. Han skulle egentli reise ut i julen, men dagen han skulle reise ble han utroli kvalm og dårlig. Det endte med at han ikke reiste likevell og fikk sykmelding. Dagen etter var han fin igjen. Han var lei seg for at han ikke kunne reise og gledde seg til neste tur i jaunar. Han ringte med natten før han skulle reise og bare gråt og gråt. Han sa han var en dårlig kjæreste og at han ikke fortjener meg. Han var helt ute av seg og ville ikke reise fordi han var så redd for å miste meg. Da var han like kvalm og dårlig som gangen før jul han skulle reise. Jeg prøvde å roe ham ned å sa at han bare måtte reise og det gjorde han. Nå har han vert borte i tre dager, men blir ikke noe bedre. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og hvordan jeg skal støtte han. Selvtillitten hans er bare så langt nede. Han bare savner meg og vil vere med med meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!

 

Så fint at du skriver til oss om dette. Jeg forstår at det er vanskelig for deg når kjæresten din ikke har det bra.

Ut fra det du skriver høres det ut som kjæresten din sliter med angst. Han er syk kvelden og natten før han skal dra, men blir bra igjen om han blir hjemme. Reiser han har han det dårlig hele tiden. Du skriver at han tror han er en dårlig kjæreste og at han ikke fortjener deg, og derfor blir han redd for å miste deg.

Når kjæresten din i perioder sliter med angst og depresjon, påvirker det selvsagt dere begge. Jeg tenker derfor at det kunne være fint for deg å snakke med noen om hvordan du har det når kjæresten din sliter. Helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom er steder man kan gå for en samtale. Fastlegen din kan du også kontakte.

Hva som hjelper for en som sliter med angst og depresjon vil nok variere noe fra person til person. Det aller viktigste er at man får profesjonell hjelp, og riktig behandling. Jeg håper at kjæresten din får hjelp av fagfolk. Du kan ikke være din kjærestes behandler, men du kan være til støtte!

I tillegg til behandling er det en del ting som man vet de som står rundt den som sliter kan hjelpe med.

Det viktigste er kanskje at du er deg selv, at du er forståelsesfull i forhold til at han har det vanskelig når han skal reise bort og at du viser at du bryr deg om han og ikke har planer om å gå fra han.

Kommunikasjon er viktig i alle forhold, men blir spesielt viktig for dere. Hvis kjæresten din får hjelp av psykolog, eller andre kan du kanskje være med på en samtale. Det kan gi dere anledning til å snakke sammen med en annen tilstede, og da kan dere snakke om hva du kan gjøre, han kan si noe om sine behov, og du kan si noe om dine. 

Kanskje kan du gjennom samtale hjelpe kjæresten din å ha fokus på hva han får til og hva som er så bra med han at du velger å være kjæresten hans. Ikke gi så mye råd, men gi innspill. Klarer man å være en god lytter vil også det være til hjelp.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst