Hopp til hovedinnholdet

Hei, sliter med at jeg ikke klarer og tenke klart, det kjennes som om jeg ikke har noen følelser, jeg klarer ikke å konsentrere meg, føler meg nedfor hele tiden, har ikke lyst til og gjøre noe, og når folk snakker til meg, er jeg bare monoton. Hva er det som feiler meg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, sliter mye med at jeg ikke klarer og tenke helt klart. Høres kanskje litt rart ut, men det kjennes som om jeg ikke har noen følelser. På skolen klarer jeg ikke å konsentrere meg, og stirrer ofte ut i lufta uten å tenke på noe. Føler meg nedfor hele tiden, men klarer ikke å skjønne hvorfor. Har til dags ikke lyst til og gjøre noe som helst. Når folk snakker til meg, er jeg bare monoton, og klarer ikke å uttrykke noe. Dette har vart lenge, og har gått ut over karakteren min og hverdagen ellers. Hva er det som feiler meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no! 

 

Ut fra det du skriver høres det ut som du er deprimert. Alle føler seg nedfor av og til, men depresjon stikker lang dypere. Om lag 15 % av befolkningen opplever depresjon en eller annen gang i løpet av livet. Særlig når det er vinter og lite lys, kan depresjonen komme snikende.

Symptomene på depresjon varierer fra person til person, så sykdommen er ikke alltid like lett å oppdage. Her er noen tegn:

 

  • Du har ikke ork til noe. Er du deprimert, kan du føle deg tom og nedstemt. Motivasjonen er på bunn, og selv hverdagslige ting føles som et ork. Livsgleden er ikke den samme som før, og du slutter gjerne glede deg til ting. Følelsen av håpløshet og svekket selvbilde dominerer.
  • Søvnproblemer. Søvnen kan påvirkes begge veier. Uansett hvor mye du sover, føler du deg ikke uthvilt. Det er et ork å komme seg opp av senga om morgenen, og du tilbringer gjerne hele dagen i senga. Det kan også være vanskelig å sovne når man legger seg.
  • Lysten på mat forsvinner ofte når en depresjon blusser opp. Maten smaker ikke og du glemmer å spise. 
  • Blir fortere irritert. Temperamentet endres. Tålmodigheten er ikke den samme som før, og du blir fortere irritert over småting. Andre reagerer stikk motsatt, og mister evnen til å hisse seg opp.
  • Konsentrasjonsvansker. Du klarer ikke lenger å konsentrere deg over en lengre periode. Enkle oppgaver som før var enkle, har plutselig blitt en utfordring. Det har også blitt vanskeligere å ta beslutninger.
  • Mange isolerer seg og holder seg borte fra venner.

Mistenker du at du lider av depresjon, bør du ta kontakt med noen. Helsesøster på skolen for eksempel, eller fastlegen din. 

 

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

 

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

 

Du kan for eksempel begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

 

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

 

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert