Hopp til hovedinnholdet

jente 15, svimmel og engstelig

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. For ca 5 dager siden så våknet jeg svimmel. Noe som førte til veldig mye angst siden jeg var redd noe var galt med meg. Nå går jeg rundt og har angst hele dagen uten stopp. Og jeg har vært igjennom veldig mye vondt i livet mitt som at mamma døde, også har jeg hatt en ryggoperasjon og ville ikke snakke med noen om det. Og jeg tror at jeg har nådd bunnen nå fordi det er lenge siden jeg har hatt det Så vondt og jeg sliter veldig. Jeg er livredd fordi jeg er svimmel, trøtt hele tiden og sliten i hodet. Jeg har snakket med pappa og en lærer om det og jeg føler at det hjelper men det tar ikke lang tid før angsten er tilbake. Jeg føler gruer jeg meg til å komme opp fra senga fordi jeg blir svimmel/ uklar i hodet. Jeg tror det er pga angsten jeg er svimmel men er ikke sikker. Jeg er på et punkt i livet hvor jeg virkelig ikke vet hva jeg skal gjøre lenger. Hva skal jeg gjøre?? Jeg vil bare bli kvitt angsten og svimmelheten.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss når du har det så vanskelig. Det du forteller om virker å plage deg i hverdagen din og du bekymrer deg sikkert en del nå. Da er det bra at du prøver å finne ut av det, og at du søker hjelp. Du har rett på hjelp for dette.

Det er leit å høre at du har mistet moren din. Det å bære på en slik sorg er noe som kan slite på enhver som opplever det. Det ser ut som du har tatt noen gode valg, siden du skriver at du snakker med faren din og en lærer om vanskelige ting. Det er lurt å dele tunge tanker. Klarer du også å snakke med dem hvis det dukker opp tanker og følelser om mamma? Du kan lese denne brosjyren om ungdom og sorg i tilfelle du ønsker litt ekstra informasjon.  

Når man opplever ting i kroppen som er annerledes eller som man blir bekymret av, så er det alltid smart å gå til en lege. Det syns jeg du bør gjøre uansett. Da får du sjekket dette med svimmelheten, så slipper du å gå rundt å være usikker på hva det er. Fortell gjerne til legen hva du eventuelt er bekymret for, slik at du kan få tilbakemeldinger på det.

Det er noen som syns det kan kjennes litt flaut å snakke om symptomer som man ikke er helt sikre på. Men det er eneste måten å undersøke det videre på, og de aller fleste blir lettet over at legen og andre voksne tar det på alvor hvis man forteller om noe man bekymrer seg for i kroppen.

Jeg er sikker på at faren din vil se på det som en tillitserklæring hvis du forteller om det du går og tenker på nå. Han kan hjelpe deg å bestille legetime. Hvis det skulle vise seg at svimmelheten er knyttet til stress eller angst, så vet legen hvilke tilbud som er i nærmiljøet og dere kan snakke om muligheter for videre hjelp.

Det finnes gode måter å få hjelp med angst på også, og det er ikke alltid at det trenger å ta så lang tid før man føler seg bedre selv om dette varierer. 

Hvis du ønsker noen flere å prate med, kan du også gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjonen for ungdom der du bor.  Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til deg.

Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser