Hopp til hovedinnholdet

Noen tester på internett viser at jeg har en moderat til alvorlig depresjon. Jeg klarer ikke fortelle foreldrene mine dette. Vet ikke hvorfor.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Noen tester på internett resulterer til at jeg har en moderat til alvorlig depresjon. Nå vet ikke jeg hvor troverdige de testene er men uansett. Jeg har nesten ingen livsglede, jeg gråter hvert fall en til to ganger i uka om kveldene fordi jeg er så lei av alt og alle. Jeg har mista konsentrasjon på skolen, har begynt å tvile på fremtida mi og det var ikke langt ifra før jeg fant noen tabeletter og pøste på her for en drøy uke sida. Jeg har fortalt dette til noen av vennene mine, men ingenting til foreldrene mine. Jeg synes det er svært vanskelig å fortelle de ting om hvordan jeg har det og jeg lyver som regel dersom jeg må svare på det. Hvordan skal jeg få sagt det til foreldrene mine på en grei måte? Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke klarer å fortelle dem det, jeg synes det er litt flaut eller kleint og er redd de skal overdrive. Hvordan kan jeg få til dette på en grei måte? På forhånd takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd.

Det å fortelle foreldrene sine hvordan man egentlig har det kan være skummelt! Det er jeg helt sikker på at mange kan kjenne seg igjen i.

Du syns det er flaut og kleint og at du er redd for at de skal overdrive. Det kan være at foreldrene dine ser at du er annerledes enn du pleier, at du er trist og at de er usikre på hvordan de kan hjelpe deg.

Jeg er enig med deg at tester på internett ikke alltid er til å stole på. En moderat til alvorlig depresjon skal behandles av lege/ psykolog.

Jeg vil sterkt råde deg til å bestille time hos fastlegen din og fortelle hvordan du har det og at du lurer på om du har en depresjon.

Det å ha en åpen dialog med foreldrene dine vil hjelpe deg. Det å vite at du har noen å støtte deg til når du har det vanskelig vil gjøre at du føler deg mindre ensom og alene.

Foreldre er jo engstelige for barna sine og vil at de skal ha det bra. Kanskje du kan si det til dem hvis du opplever at de overdriver? Det kan også være vondt for dem å vite at du har det vondt og da kan en overdrivelse også bety omsorg og at de er bekymret for deg og vil hjelpe deg.

Det er du som vet best hvordan du har det og det går an å sette grenser og si fra hva du trenger fra dem.

Jeg legger ved noen artikler til deg hvor det står mer om dette. Kanskje det er noe du kan kjenne deg igjen i?

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert