Hopp til hovedinnholdet

Kan helsevesenet legge meg inn?

Jente 16 år
 

Spørsmål

kan psykologer/bup/poliklinikken true med å innlegge deg? Jeg har kommet inn i situasjon hvor jeg har unngått legetimer og skole( ikke fordi det er noe galt med meg). Begrunn av det så ringte mamma noen psykologer for å sjekke om jeg hadde det bra ( jeg har det helt bra). Jeg unngikk å snakke med dem også, noe som førte til at de kom hjem til meg for å snakke. På det punktet så begynte de å tråkke over mange av de grensene jeg hadde satt opp. Og nå forlanger de at jeg kommer å snakker med dem imorgen ellers så truer de med å innlegge meg. Dette synes jeg ikke er greit. Er noen måte jeg kan unngå dette på? Og hvis jeg blir innlagt kan hva skal jeg gjøre da? Burde jeg innvolvere retten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja du kan bli innlagt, enten frivillig eller mot din vilje på tvang dersom det er grunnlag for det. Det beste du kan gjøre for deg selv er å snakke med de som skal hjelpe deg av psykologer og leger. Samarbeid med de og vær åpen og ærlig om det du sliter med. På den måten kan du unngå en innleggelse. Dersom du blir innlagt så håper jeg at du også da kan samarbeide med dine behandlere. Husk at de er der for å hjelpe deg!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser