Hopp til hovedinnholdet

syns det er vanskelig å stole på egne tanker

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter veldig med å stole på meg selv. Det er ofte jeg er usikker på om ting har skjedd i virkeligheten eller om jeg har drømt det. Jeg fikk for eksempel skulderen ut av ledd og sånn 2-3 måneder etterpå så var jeg veldig i tvil om det faktisk var sant. Dette er noe jeg sliter mye med og jeg blit fort usikker på å fortelle om ting som har skjedd til andre fordi jeg er så usikker på om det er sant. Jeg klarer rett og slett ikke å stole på meg selv lengre. Hva kan jeg gjøre ? Hilsen en desperat jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt om dette. Det virker ubehagelig for deg å ha det slik som du beskriver. Du plages i hverdagen av dette, og da er det sånn at du har rett på hjelp. Derfor er det fint at du skriver til oss. Jeg håper det kan bli første skritt på vei til å finne hjelp. 

Det som du forteller om er ikke så uvanlig som man kanskje skulle tro, og jeg har snakket med andre som har hatt lignende vansker. Det er noen som syns sånt er uvant og kanskje litt flaut å prate om. Noen er redd for hva folk skal tenke om dem dersom de forteller hvordan de har det. Men hvis man strever med tanker og følelser så er det alltid best med åpenhet. De aller fleste er både lettet og føler seg mindre bekymret etter å ha snakket med en voksen om det. 

Det er ikke så lett å vite hva vanskene dine kommer av uten å kjenne deg bedre. Jeg syns dette er noe som er lurt av deg å få sjekket av en fagperson som kan undersøke det du beskriver. Du fortjener en god vurdering, da blir det også enklere for deg å vite hva du har å forholde deg til og hvordan du kan jobbe med tankene for å få det bedre.

Det er mulig å få hjelp med slike vansker som du beskriver. Det finnes måter å jobbe med tankemønstrene på som vil gi deg følelsen av mer kontroll og oversikt. Da blir det trolig lettere å stole på tankene igjen.

Du kan gå til legen din, helsesøster på skolen, eller til helsestasjon for ungdom der du bor. Alle disse er helsepersonell og har taushetsplikt og kan gi deg hjelp og råd. Dere kan sammen  bli enig om hvilken type hjelp som passer akkurat for deg, og du har lov til å si hva du selv ønsker. 

Om du vil prate med noen anonymt først, kan du ringe til hjelpetelefonen på nummer 116 123. Det er åpent hele døgnet. 

Lykke til! Ønsker deg alt godt og håper du finner god hjelp!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser