Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sjenanse og vil ha råd for å bli mindre sjenert.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er gutt 15 år og vet ikke helt lenger. Jeg sliter veldig med sjenanse, eller en type sjenerthet. Vi har en skole som er veldig gruppe basert og får andre folk til og føle seg utafor. Jeg har et problem med at hver gang jeg skal snakke med noen så føles øyna mine så tørre, og det ser ut som jeg nesten begynner og gråte. Og hver gang læreren sier navnet mitt, får jeg en type panikk inne i meg. Jeg er egt også ganske deprimert og bare rett og slett sliten av skolen og alt i livet. Jeg har egt ikke noen ordentlige venner på skolen heller, selvom jeg snakker med ganske mange og blir ofte invitert med ut. Denne teksten er sikkert skrivd ganske rart. Jeg har egt bare lyst til og få vekk sjenansen eller de tørre øyna når jeg snakker med folk. Det plager meg veldig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det at andre beskriver deg som stille og sjenert er ikke en negativ beskrivelse, men det kan virke som at du tenker at dette ikke er gode egenskaper. Du er den du er. Vi er alle ulike og kan være sjenert i mer eller mindre grad. Noen prater mye mens andre er mer stille og lyttende. Noen liker best å omgås litt rolige personer og noen liker best utadvendte og skravlete personer. Det hadde ikke fungert å være sammen flere mennesker hvis alle var helt like. Vi trenger ulikheten. 

Det at du anerkjenner dette som kjennetegn ved deg, kan gjøre at du kan utvikle deg i den retningen du ønsker. Det er viktig at ikke sjenansen hindrer deg i å være deg og gjøre det du ønsker. Det betyr at du må velge å gjøre det du innerst inne ønsker og heller tåle ubehaget når du går litt utenfor din trygge komfortsone.

Uten å ha hatt deg til samtaler eller utredning kan jeg ikke si noe med sikkerhet om dine plager grenser opp til sosial fobi eller om det handler om sjenanse. Det er forskjell mellom angst og sjenanse selv om de begge setter begrensninger på ens livsutfoldelse. Slik jeg oppfatter sjenanse så er det et personlighetstrekk som enten er medfødt  og/eller et resultat av årsaker fra familie og oppvekstmiljø. Man kan være sjenert store deler av livet sitt, men fungere godt nok til at man klarer seg på skole/jobb og i enkelte sosiale situasjoner også.  En angstlidelse som f.eks. sosial fobi er ofte mer handikappende, kan dukke opp når som helst i livet og er mer preget av intens frykt. Angst og sjenanse kan ha en faktor til felles, nemlig lav selvfølelse eller selvtillit.

Det er nok en del mennesker som sliter med sjenanse, som etter en stund kan utvikle sosial fobi eller andre angstplager. For å sikre at man ikke forverrer plagene sine, så anbefales det ofte at man oppsøker hjelp og får jobbet litt med hva som kan ligge til grunn for ens plager og hva man kan gjøre for å øke ens sosiale kompetanse og selvfølelse. Dette kan man gjøre ved å kontakte sin fastlege, forklare sine vansker å be om å bli henvist til en psykolog. Siden du er 15 år gammel så må du forklare dine plager til en voksen (som f.eks. en foresatt eller helsesøsteren på skolen din) som  kan sette deg i kontakt med fastlegen. De voksne eller en lege kan også undersøke muligheten til å få hjelp hos en psykolog som tilbyr hjelp for denne typen problematikk.

Du vil også kunne tjene på å lese litt i selvhjelpsbøker om hva som kan hjelpe deg til å tørre å utfordre deg selv mer på sosiale arenaer. Man må klare å utsette seg for deg man synes er skremmende og få øvelse i å takle ubehaget som kan oppstå. Man må rett og slett erfare at livet ikke går under hvis man bli misforstått, avvist eller driter seg selv ut noen ganger. Flauhet, kleinhet og sjenanse er noe som alle mennesker kjenner på flere ganger i livet og som vi må akseptere. Klarer man å le av seg selv og aldri unngå det som er ubehagelig så har man kommet ganske langt. Selvhøytidelighet og høye krav eller forventinger til seg selv fører ofte med seg større sjanse for å bli nervøs og tilbakeholden.

I likhet med alle andre ferdigheter vil også det å være i midtpunktet bli enklere med mer erfaring og "øvelse". Selvfølelse og selvtillit er det mange som ønsker å styrke og det er i den sammenheng skrevet en del selvhjelpsbøker som gir konkrete råd og øvelser i hvordan du aktivt og bevisst kan jobbe for å styrke disse sidene. Vil derfor anbefale deg en bok som har vært til nytte for mange andre og som er skrevet for mennesker som sliter med akkurat de ting du tar opp her. Boken er billig og du får få kjøpt den på nett, den heter "Selvfølelse nå!" Det eksisterer også en bok som heter "Selvfølelsen" skrevet av en norsk psykolog samt David D. Burns bok "Tenk deg glad!" Mange sverger også til solstråleboken av psykolog Trond Edvard Haukedal.

Det er forskjell i hvor innadvendte og hvor utadvente mennesker er helt fra fødselen. Det er også store ulikheter i sjenanse , både i hvor sjenerte mennesker er og hvilke situasjoner som gjør dem sjenerte. Dette er egenskaper man kan jobbe for å endre hos seg selv i retning av mer utadvendt og mindre sjenert. Å bli helt "kvitt" sjenanse/innadvendthet tror jeg ikke er mulig da det er naturlig å både bli sjenert av og til og å ha behov for å være mer innadvendt i enkelte situasjoner. Å bli kvitt sosial fobi er derimot noe man kan bli kvitt eller få redusert såpass kraftig at man fungerer normalt i hverdagen (sosialt og på jobb/skole). Kognitiv terapi med eksponeringsøvelser har gode resultater ved sosial fobi.


Håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser