Hopp til hovedinnholdet

husker ikke ting fra institusjonen, kan det være et traume?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! her om dagen så satt jeg og mamma pluss ei venninne av henne å prata om tiden jeg var i barnevernet og bodde på institusjon. så fortalte mamma at en gang hadde jeg stukket av og ringt henne midt ute i skogen, og at jeg senere kom hjem blodig til institusjonen. de ansatte hadde tatt meg med til legen og legen hadde ikke noe svar på hva som hadde skjedd med meg. greia er at jeg husker ingenting av dette, og jeg har tenkt på dette lenge å prøvd å huske alle de gangene jeg stakk av, men ingenting stemmer med det mamma fortalte. kan dette være en traume, og hvordan kan jeg finne ut hva som skjedde den gangen? hilsen ekstremt forvirret jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det virker som du har vært gjennom mye i livet ditt. Det er leit at du sliter med forvirring etter det du har hørt fra moren din om tiden på institusjon.

Du er selv inne på tanken om at det kan ligge et traume bak dette, og at det kanskje kan gjøre det vanskelig for deg å huske. Det er riktig at når vi opplever veldig skremmende eller vonde ting, så kan minnene om dette blokkeres helt eller delvis. Det er dette som på fagspråket blir kalt for dissosiasjon. Ut i fra det du skriver, så tenker jeg at det virker som du i alle fall må ha opplevd noe spesielt denne gangen.

Det er forståelig at du tenker på dette nå, og at du ønsker å vite mer. Du og din mor har jo allerede snakket sammen om dette. Dersom du føler at du har et sånt forhold til moren din at hun kan støtte deg, så kan dere sammen ta kontakt med institusjonen. Dere kan be om å få komme på en samtale med en av dem som kjente deg da du bodde der. Du kan også ta kontakt med den som var din saksbehandler i barnevernet. 

Det er nok også en journal som du og/ eller moren din kan be om å få lese, men da kan det være bra å ha en behandler til stede slik at han eller hun kan forklare og passe på at det går greit med deg mens du leser det. 

Det virker som du har kommet videre siden den gangen du var på institusjon, siden du skriver om det i fortid. Men opplevelsene har du med deg. Det er bra å gå gjennom vonde ting som har skjedd før på en trygg måte. Å kunne ha en sammenheng i sin egen historie er viktig. Når denne historien skal sees på, så kan det være til hjelp å ha noen gode folk rundt seg som passer på og støtter opp. 

Dersom du ikke har så mange folk rundt deg som du stoler på, så kan du alltid gå til helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller til din egen fastlege. Disse plassene får du pratet med noen som er fagfolk, og som har taushetsplikt. Si litt om det du har vært igjennom, og om hvordan du har det nå. Så kan dere sammen finne ut om det er aktuelt for deg å få en å prate med nå hvis du vil jobbe med erfaringene du har med deg. 

Det er også gode råd til hva du kan gjøre selv i denne artikkelen. Se også mer tips, for eksempel om journal, nedenfor. 

Du kan når som helst på døgnet ringe gratis til 116 123. Det er en hjelpetelefon der du kan velge å være anonym. Mange unge syns det kan være en grei måte å begynne på. 

Jeg håper puslespillbrikkene faller på plass for deg. Og at du får det bedre fremover nå! Lykke til på veien, jeg ønsker deg alt godt!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Journal og helseopplysninger

Helsejournal (ung.no)

Finnes det noen journal på meg? Vet fastlegen eller helsesykepleier at jeg var på sykehuset og hva de gjorde med meg der? Kan jeg gå til legen og få all informasjon om helsa mi fra jeg var liten og fram til nå?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser