Hopp til hovedinnholdet

Hva er det som feiler meg? Kan jeg ha sosialangst? Kan man ta en test?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en forvirret jente på 18 som går snart ut som lærling som bilmekaniker. Jeg har en gutt i klassen min som er skikkelig frekk mot meg å skal ydmyke meg foran hele klassen. Han sier at jeg skal gå å dø å sier jeg er stygg og at jeg er dom som et brød mn de som er spesielt er at når vi er på verkstedet skal han alltid komme borti eller ta på rompa mii. Han snakker om hvor fin den er og hvordan den hadde vært i sengen. Hva er det som feiler han? De dummeste er at jeg liker han selv om han er skikkelig ekkel mot meg. Han får meg til å føle me uvel. Mn de er ikke bare dette som plager meg på skolen det er også det sosiale i klassen. Jeg har 2 fantastiske personer som jeg henger med men de 7 andre har jeg ingen kontakt med selv om jeg har gått me dem i nesten 1 år nå. De prøver å snakke til meg noen ganger å jeg svarer dem så klart mn de er aldri jeg som starter samtalen fordi jeg ikke får fram et ord. Hva er det som feiler meg? Kan jeg ha sosialangst? Kan man ta en test?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det kan se ut til at denne gutten ønsker å mobbe og plage deg mest mulig. Det kan være at han er så frekk og fæl, tar på rumpa di og sier det han sier, for å ydmyke deg ytterligere. Kanskje forstår han at du liker ham, og at han utnytter dette ved å mobbe og trakasserer deg seksuelt?
 
Se om du klarer å ta igjen med han når han er frekk. Du kan si kun ei setning; "Hører du hva du selv sier?" Hvis du sier dette noen ganger, vil de andre kanskje begynne å ta igjen, for deg. Hvis han tar på rumpa di på nytt skal du raskt fjerne hånden hans og si stopp! Hvis han fortsetter å si noe om å ha deg i sengen, må du be han slutte med det. Hvis det ikke hjelper må du snakke med læreren. Skriv ned det han sier og gjør, så kan du bare vise det til læreren. Da har læreren en plikt til å sette en stopper for trakasseringen, som både er mobbing og seksuell trakassering. 
 
Det er vanskelig å si om du har sosial angst. Jeg anbefaler at du snakker med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen for å få en vurdering. Hvis du har det, kan legen henvise deg til egnet helsepersonell, slik at du kan begynne å arbeide med det. Behandlingen går kort sagt ut på å øve seg på det man har angst for, og for deg blir det å arbeide med å snakke med de  du har rundt deg.
 
Kanskje kan du begynne å øve deg? Du kan si "hei" når du ser dem for første gang hver dag. Hvis du smiler samtidig, vet de at du er vennlig. Når du har gjort det noen dager, kan du kanskje si flere ord, for eksempel, "Hei, hvordan går det?" eller noe annet som du kan øve deg på. Hvis de spør deg hvordan det går, an du si "bra" eller "Det går bra". da er du i gang med å snakke. 
 
Det er om å sette seg små mål og øve seg på å nå de.
 
Husk at du er viktigst i verden for deg selv og du skal ivareta deg selv! Ikke la den gutten mobbe, plage og trakassere deg! Snakk med lege!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg lykke, lykke til!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser