Hopp til hovedinnholdet

Sliter med overspising etter anoreksi

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt i to år med anoreksi, men er nå på veldig god vei til å bli frisk. Har en stabil vekt, og et ok forhold til min egen kropp og mat. Den siste uken har jeg begynt å spise alt jeg vil. Fråtser i meg mange skiver brødskiver, en hel sjokoladeplate, mange skiver med pålegg osv. Merker jeg er veldig oppblåst og ikke samme kroppsfasong som normalt. Er det vanlig å plutselig spise utrolig masse i recovery? Og hvor stor effekt har dette på vekta dersom jeg har gjort dette i 8 dager i strekk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no. 

Det du beskriver er, som du sikkert har hørt og snakket mye om med en eventuell behandler du har hatt, veldig vanlig. Veldig mange av de som har sultet seg, slik du har gjort, går ikke sjelden over i fråtsing og av og til også andre typer spiseforstyrrelser. 

Det er ikke så rart at du spiser mye når du nå har det bedre med deg selv. Du har sultet deg i lang tid for å utvikle anoreksi. Det er ikke fordi du ikke liker mat. Når det er sagt, så er jeg også litt usikker på hvorvidt det stemmer at du faktisk fråtser i mat. Mer enn du har gjort de siste to og litt årene ja, men spiser du veldig mye mer enn andre på din alder tror du? 

Fordi du har vært så tynn som du har vært, synes også endringer i kroppen mer enn hos andre. Ettersom kroppen din heller ikke har hatt noe å arbeide med, så vil det å plutselig ha noe i tarmene gjøre at du blant annet føler deg veldig oppblåst. 

Jeg vet ikke om du har fått behandling hos psykolog eller annen type terapeut, og om du fortsatt går i behandling. Hvis du ikke gjøre det, så kan det kanskje være lurt å starte opp i behandling nå? Ofte er det tiden der "sultingen" er over da man virkelig trenger å snakke med noen. 

Jeg ønsker deg masse lykke til

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser

Hender knyttet sammen med målebånd (www.colourbox.com)

Kan man bli frisk av spiseforstyrrelse? Når bør man ta kontakt? Hvordan kan man bli frisk og hvem kan hjelpe deg? Denne artikkelen gir deg svar.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser