Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig, vil ikke leve mer og er trist hele tiden

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har det vanskelig. Vet ikke hva det er. Jeg vil ikke leve mer, trist hele tiden, gråter ofte, orker ingen ting. Jeg hater meg selv og ser på meg selv som stygg, feit og ikke verdt noen ting. Jeg har prøvet å snakke med foreldrene mine, men det hjelper ikke. Jeg har også nesten ingen venner. Ingen vil være med meg. Jeg er utrolig sjenert også. Det plager meg veldig. Jeg liker derfor ikke å være med folk jeg ikke kjenner. Har dere noen tips til hvordan ting kan bli bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 13 år!

Det høres ut som at du har det fryktelig vanskelig nå. Det er leit å lese om alle de vanskelige tankene du har.

Dessverre er det mange ungdommer som innimellom har det slik du beskriver. Alle mennesker kan nok kjenne på slike følelser noen ganger, ingen dager er like. Men uansett hvor vanlig det er er det veldig slitsomt for den som har det vondt.

Du har mange vanskelige tanker og vonde følelser om hvem du er og hvordan du ser ut. Jeg undrer meg over hva det er som gjør at du tenker sånn. Er det noen som er slemme med deg? Har noen sagt noe stygt til deg? 

Du er i en alder der det skjer mange forandringer med kroppen. For noen er det vanskelig å akseptere endringene. I tillegg til at kroppen forandrer seg kan hormonene som styrer alt dette virkelig gjøre det vanskelig for mange. Hormonene påvirker blant annet humøret. Noen opplever at humøret svinger veldig, mens andre opplever at de er veldig triste og nedfor store deler av tiden. 

Jeg synes det er kjempebra at du har snakket med foreldrene dine om dette! Det er ikke alle ungdommer som gjør det, men jeg tror det er viktig å si ifra hvordan man har det til de som står nærmest. Det er synd at du tenker at det ikke hjalp å si noe. Kanskje de ikke helt vet hva de skal gjøre? 

Jeg tenker at det kunne vært lurt at du snakket med helsesøster på skolen din, eller på helsestasjon for ungdom. Helsesøster er vant til å prate med ungdom som har det vanskelig på ulike måter. Helsesøster kan, sammen med deg, undersøke hva det er som gjør at du har det så vanskelig. Hun kan samtidig prøve å hjelpe deg til å se på deg selv på en positiv måte.

Jeg har stor tro på at det å dele vanskelige tanker og vonde følelser med noen hjelper! Selv om det ikke kjennes ut som at noe kan bli bedre for deg nå, tror jeg du vil kjenne at det hjelper etterhvert. 

Ha tro på at du kan få det bedre!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser