Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg har en spiseforstyrrelse. Er veldig opphengt i mat, har gått flere kilo ned i vekt og har mistet mensen. Alle rundt meg er bekymret. Hvordan få alle rundt meg til å slutte å mase?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg har en spiseforstyrrelse. Jeg har alltid vert litt opphengt i vekt og mat, men dei siste månedene har det tatt helt av. Jeg veier meg flere ganger om dagen, har gått fra 58-50 kg (er 1.68 cm høy) siden før jul, og venner og familie uttrykker bekymring for meg. I tillegg har jeg ikke hatt mensen siden starten på Januar. Plutselig forsvann den. Av og til kan jeg skjønne hvorfor di er bekymret, men samtidig ser jeg ikke at det er noe galt, og skjønner ikke hvorfor alle maser sånn. Jeg går til psykolog, og prater litt med hun om dette, men føler at uansett hva hun sier, så kan ingenting hjelpe, fordi jeg "vil ha det sånn". Selv om det tar over alt av sosialt, og jeg prioriterer trening foran det meste, ønsker jeg ikke å gjør noe med det, fordi jeg ikke vil gå opp i vekt. Hva kan jeg gjøre for å få alle rundt meg til å slutte og mase og ikke være bekymret?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år!

Ut ifra det du beskriver, har du nok utviklet en spiseforstyrrelse. Det at denne forstyrrelsen ikke har vart så lenge, betyr likevel at du med god hjelp kan unngå at dette blir et større og alvorligere problem for deg.

Det er derfor bra at du går til samtale hos psykolog. Spiseforstyrrelser er nemlig ikke bare et spiseproblem, men har sammenheng med den psykiske helsen. Samtaler kan bidra til at du får bearbeidet følelser som påvirker matvanene dine.

Det at du har mistet mensen, skyldes nok at du er blitt undervektig og har for lite fett på kroppen. Uten underhudsfett kan ikke kroppen å produsere nok østrogen, slik at mensen uteblir.

Det at venner og familie er bekymret for deg er forståelig, da de nok er bekymret for. Det er fordi de er glade i deg og bryr seg om deg at de maser.  

Jeg vil råde deg til å få din familie til å snakke med noen om som kan mye om spiseforstyrrelser, slik at de får vite hva de som har slike problemer helst trenger fra dem. 

Jeg legger ved en artikkel om spiseforstyrrelser under.

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg synes jeg er tykk, selv om alle sier at jeg er tynn. Jeg liker ikke kroppen min, og noen ganger spiser jeg ikke i det hele tatt, eller kaster opp det jeg spiser. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser