Hopp til hovedinnholdet

Kaster opp etter hvert måltid

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke om dette er rett kategori og spørre på. Men i noen måneder nå, har jeg slitt med spising. Jeg klarer ikke holde et måltid oppe, og føler den trangen til å spy det opp når jeg har gått i fra middagsbordet. Når jeg spiser, for jeg en følelse av anger. Så jeg kaster opp all mat jeg spiser. Når jeg prøver å spise frokost, brekker jeg meg bare og får det ikke ned. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, eller hvordan jeg skal si det til de hjemme. Jeg slet med spising en stund i fjor også, men nå føles alt mye verre? Jeg vet ikke hvorfor... Jeg bare trenger hjelp, men de hjemme ser på dette som en idiotisk ting, og sier at " det er bare å spise"... Da tør jeg ikke si noe til dem...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til meg. 

Dette kan være begynnende spiseproblem eller spiseforstyrrelse, men det behøver ikke utvikle seg videre. Jeg forstår det som om det du lurer på er om du kan ha en spiseforstyrrelse?

Bulimisymptomer må vare over lengre tid før man stiller diagnosen. Det er flere symptomer man ser i sammenheng, som spisemønster, opplevelse av egen kropp, oppfattelse av mat/spising, følelsesmessig fungering osv.

Overspising ved bulimi er preget av inntak av STORE mengder mat (feks en hel isboks+ et brød+ to kaker+  pakke kjeks + + + ) og deretter oppkast.
Det er vanlig at man veksler mellom å sulte seg og overspise. Vekten kan være alt fra slank til normal til overvektig.

Alvorlige spiseforstyrrelser går ut over livskvaliteten og lidelsen påvirker det sosiale livet i stor grad. Det er ikke uvanlig med depressive symptomer og tap av selvfølelse.

Er du bekymret for ditt eget forhold til mat, så er det klokt å ta dette på alvor og forsøke gjøre noe med det. Forsøk å stans oppkasting, be om hjelp og støtte fra familie og venner. Hvis du føler at du ikke klarer å snakke med de hjemme eller som du forteller ikke føler at de tar deg på alvor, kan du snakke med helsesøster på skolen din eller med noen på helsestasjon for ungdom.

Du kan også lese mer på www.iks.no og www.nettros.no

Håper dette var til hjelp for deg og at du får det bedre.

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser