Hopp til hovedinnholdet

Noen dager har jeg det veldig vanskelig med mye følelser.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei. er en gutt på 17 som prøver og finne ut av et problem. er som regel veldig sosial og hyggelig og veldig energirik. men noen dager er helt jævlige. jeg klarer ikke konsentrere meg og finner ikke meningen med livet og til og med vurderer selvmord. må ut og få litt luft og da løper jeg alt jeg kan og kritiserer alt rundt meg, og lurer på hvorfor de i det hele tatt snakker til meg. da kan jeg være ut i en halv time og grine og slippe alt ut. tror dette har med skilsmissen jeg gjennomgikk som 13 åring. noen dager er helt uforståelige og pappa lurer ofte på om jeg er sur men da har jeg bare ikke behov for og snakke men kan fort bli dritsur og. jeg kan ligge trøtt om natten og plutselig våkne med panikk om noe som skal leveres inn innen en måned eller mer. har alltid følt et enormt skolepress.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no. 

Så bra at du vanligvis opplever deg selv som en sosial og hyggelig person med mye energi. Samtidig som det er bra at du tar kontakt om du i perioder opplever livet vanskelig.

Det er viktig at du ikke går alene med disse tankene og følelsene. Samtidig ser jeg at du har en pappa som forsøker å nå inn til deg? Men er det slik at du synes det er vanskelig å snakke med ham om det som kjennes vanskelig?

Det kan være lurt å forsøke å hjelpe din far til å forstå hva du trenger og hvordan han kan være til støtte for deg. Foreldre kjenner sine barn best og ønsker å være til hjelp, men det er ikke enkelt om han ikke får anledning til å forstå deg. Så gjør så godt du kan og forsøk å være ærlig med ham om hvordan du har det.

For de fleste mennesker opplever at livet går opp og ned. Og det er mye en kan gjøre selv for å akseptere dette og forsøke å håndtere det på en måte som gjør at en får det bedre. Da kan det være lurt å forsøke å få oversikt over situasjonen og lære seg psykologisk førstehjelp. På denne måten kan du lære deg selv hva som er lurt å gjøre når en opplever kaos i hodet og følelser som koker.

Hvis du tenker at dine plager skyldes dine opplevelser i forbindelse med dine foreldres skilsmisse, kan det også være lurt å snakke med noen andre om dette. 

Jeg anbefaler deg derfor å ta kontakt med noen voksne som du stoler på. Da kan helsesøster eller sosiallærer på skolen være en du kan snakke med. Her kan dere sammen finne ut hva som gjør at du i perioder opplever mange vanskelige følelser på en gang og får tanker som på virker din konsentrasjon, humør og forhold til andre.

Vi har også laget en oversikt over andre hjelpetjenester som jeg anbefaler deg å sjekke ut.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser