Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvskading og lurer på hvordan hun kan klare å slutte med dette.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg visste ikke helt vilke emne jeg skulle sette det på, så jeg bare tok noe☺️ Jeg er en jente som ikke har vært syk eller skada på mange år nå, deg er jo bra det, men jeg har begynt med selvskading PGA det... jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå hvorfor, men jeg vet ikke hvorfor jeg gjør det selv engang... Det eneste jeg vet er at jeg vil slutte med det, men det er ikke så enkelt! Har du noe tips om hvordan jeg kan slutte? Takk for svar☺️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, det finnes måter å hjelpe seg selv til å håndtere sine problemer på andre måter enn selvskading. Enkelte oppsøker hjelp hos en terapeut for å klare dette, andre forsøker på egenhånd. Hva som er det beste å gjøre for akkurat deg, er ikke mulig for meg å svare på. Hvis du ønsker å gå i behandling hos en psykolog eller annen terapeut, så må du oppsøke din fastlege og be om å bli henvist til slik behandling. Siden du er under 16 år så skal dine foreldre informeres om at du søker slik behandling. Behandling ved en poliklinikk for psykisk helsevern er gratis for de under 18 år. Du kan selv ta kontakt med helsesøster på skolen der du går. Helsesøster vil kunne hjelpe deg å slutte med den selvskadingen du sliter med i dag.

Hvis du ønsker å jobbe med dette på egenhånd, så vil jeg råde deg til å få tak i et hefte som er gitt ut av Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning i Stavanger. Heftet heter: "Selvskading. En arbeidsbok for unge og voksne". I dette heftet tar forfatterne opp både en måte og forstå selvskading på, samt hvordan en kan jobbe med seg selv for å finne alternative måter å håndtere sine problemer på. Heftet kan bestilles på internett på siden: www.psykopp.no

Selvskading er et valg som personen selv tar. Det er derfor viktig å innse at du må selv velge å legge vekk selvskadingen, og du må selv velge å ta tak i dine problemer på en annen måte. Ingen terapeuter eller andre kan FÅ deg til å slutte med selvskading, men de kan være en støttespiller og samtalepartner mens du jobber med å opparbeide deg alternative måter å uttrykke deg og dine problemer på. Det er fullt mulig å klare å slutte med selvskading, men valget om å slutte med dette er til syvende og sist opp til deg selv.

Jeg legger ved et par artikler om selvskading som jeg tror vil ha god nytte av å kikke litt på.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser