Hopp til hovedinnholdet

Jeg gråter for nesten alt!

Jente 13 år
 

Spørsmål

jeg gråter for nesten alt! og det kan være litt irriterende noen ganger. jeg er deprimert og har angst, og gråter nesten hver kveld/natt. jeg har prøvd å ta livet mitt 3 ganger, bare i år! så på en måte er ikke det rart at jeg gråter for det meste av dagen, men på skolen er det irriterende og jeg er redd for at noen finner ut at jeg gråter. så jeg trenger noen tips til: å holde inne tårene, dempe angsten, og hvem jeg kan snakke med UTEN OM voksne...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 13 år!

Det høres ut som at du har det veldig vondt akkurat nå. Det skulle ikke være sånn at noen har det så vondt at de ikke vil leve lenger. 

Jeg forstår at det er frustrerende for deg å oppleve at du gråter for alt mulig. Jeg tenker at det betyr at du akkurat nå har det vanskelig og at du synes det er vanskelig å sette ord på vonde følelser og tanker. 

Du skriver at du har angst og depresjon. Er det noen som har sagt til deg at du har det? Eller er det du som selv tenker at du har det? 

Som ungdom er det vanlig å oppleve at følelsene svinger og dagene kan være både gode og dårlige. Men når du faktisk har prøvd å ta livet av deg 3 ganger allerede i år så tenker jeg at du trenger hjelp. Du trenger hjelp til å få satt ord på alt som er vondt og vanskelig. 

Jeg kan ikke gi deg tips til hvordan du kan holde tårene inne. Det er fordi jeg tenker at å gjøre det ikke vil få deg til å føle deg bedre. Å gråte er et uttrykk for at man har mange følelser, og det er aller best at de kommer ut.

Det er vanskelig for meg å si noe om hvordan du kan dempe angsten din fordi jeg ikke vet hva du opplever som angst. Det tar tid å lære seg å leve med angst. Og det er ikke noe særlig enkelt å klare det alene.

Du skriver at du ikke vil snakke med noen voksne. Jeg tenker at det er kjempeviktig for deg å snakke med en voksen. Du trenger ikke snakke med foreldrene dine først hvis du synes det er vanskelig. Du kan snakke med en annen voksen, for eksempel helsesøster. Helsesøster kan mye om angst og depresjon og dessuten er hun vant til å snakke med ungdom som har det vanskelig. 

Det finnes også flere hjelpetelefoner du kan ringe. For eksempel mental helse sin telefon. Eller til kirkens SOS sin telefon. 

Håper dette var til hjelp for deg, du fortjener å ha det bedre!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser